Teledebatt „Esimeses stuudios“.Foto: Ekraanitõmmis/ETV
Tele
11. aprill 2019, 16:04

ANALÜÜS | Uue riigikogu koosseisu teledebatis sai enim sõna EKRE (59)

Kolmapäevases ETV saates „Esimene stuudio“ lahkasid parlamendierakonnad uut loodavat koalitsiooni. Saade kestis kokku 58 minutit ja 35 sekundit. Erakonnajuhid täitsid oma jutuvadaga sellest 49 minutit ja 16 sekundit. Õhtuleht uuris, mis selle numbri taga peitub.

Saate esimene pool keerles suuresti raha ümber. Kas seda on piisavalt, kas rahandusministeeriumit saab usaldada (jutt ministeeriumist: riigieelarve vajab lappimist), kas aktsiisid langevad – millega plaanitakse lubadusi täita? Saate teine osa keskendus väärtustele, kus kriitika nool suunati eelkõige EKRE-le. Poliitikud läksid sellest üsna hoogu, lendu läksid süüdistused ja saatejuhid kaotasid kontrolli.

Kõige rohkem sai saates sõna EKRE aseesimees Jaak Madison, kes rääkis kokku 738 sekundit ehk 12 minutit ja 18 sekundit. Madison sai pikemalt* rääkida 11 korral, mis tegi tema keskmise mõtteavalduse pikkuseks 67 sekundit. Tema pikim sõnavaling kestis 130 sekundit. Saates püüdis Madison olla asjalik ja vältida EKRE tavapärast krõbedat retoorikat.

Sõnavõtu edetabelis sai teise koha Isamaa erakonna esindaja Urmas Reinsalu, kes rääkis 695 sekundi ehk 11 minuti ja 35 sekundi jagu mõtteid. Reinsalu tegi pikemaid mõttejookse 9 korral, andes keskmiseks tulemuseks 77 sekundit. Tema pikim tiraad kestis 147 sekundit ja oleks veel kauemgi kestnud, kui saatejuhid poleks vahele seganud.

Pronksmedali saab kaela sotside esimees Jevgeni Ossinovski, kes rääkis saates 615 sekundit ehk 10 minutit ja 15 sekundit. Operaatorid võtsid Ossinovski kaadrisse pikemalt 8 korral, tehes keskmise mõtteavalduse pikkuseks 77 sekundit. Ossinovski pikim mõttelõng kestis 143 sekundit.

Esimesena jäi pjedestaalilt välja erakonna reformierakondlane Hanno Pevkur, kes sai sõna 568 sekundiks ehk 9 minutiks ja 28 sekundiks. Võttes pikemalt sõna 6 korda, jäi tema keskmise mõtteavalduse pikkuseks 95 sekundit. Tema kõige pikem sõnavõtt oli 125 sekundit.

Parlamendierakondade esindajatest sai kõige vähem sõna Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid, kes sai oma seisukohti tutvustada kokku 340 sekundit ehk 5 minutit ja 40 sekundit. Kui Madisoni jutt moodustas 25% kogu poliitikute jutust, siis Karilaiu näitaja oli 12%. Pikemalt võttis Karilaid sõna 7 korral, keskmiselt kestis üks kõnevoor 49 sekundit. Karilaiu pikima mõttejooksu aeg oli 82 sekundit.

*Valimist on välja jäetud paarisekundilised sõnavõtud, mis tähistavad kas tervitust (saate alguses), nõustumist eelmise kõnelejaga või katset tema jutule vahele astuda.