"Ott Tänak - The Movie"Foto: Jaanus Ree
Film
11. aprill 2019, 19:00

FILMIBLOGI | „Ott Tänak – The Movie“ on lastele keelatud, vanematele mittesoovitatav (34)

Ott Tänaku talendi paadunud austajad lähevad mehe karjäärist ja mullusest hooajast vändatud filmi vaatama niikuinii. Kes aga kõige kuumem fänn pole, seda võiks järgnev tõdemus peatada: film on liiga pikk ning loojad pole suutnud endale päris täpselt selgeks teha, mida tegelikult näidata tahetakse.

Üks minu lapsepõlve lemmikmälestusi autorallist on Markko Märtini aegadel televisioonis jooksnud rallisaated. Iga kord, kui mõni ralliäss puusse sõitis ja suust F-tähega algava sõna välja lasi, pandi sellele kenasti *piiks* peale. Ja siis lendas rajalt soomlane Marcus Grönholm ja eetris kõlas valjult „Voi v*ttu!“ Ingliskeelse ropendamisega harjunud monteerijad soomekeelset emotsiooni ei mõistnud ja nii pääses see ka eetrisse.

Tänaku filmi tegijad on aga eestlased. Nemad saavad aru, kui rahvuskaaslane pärast õnnetust P- või T-sõnu kasutab. Ometi on need filmi sisse jäetud. F-id ka.

Ilmselt on selle otsuse taga taotlus olla võimalikult realistlik ning näidata autorallit täpselt nii kirgliku spordialana, nagu see reaalsuses eksisteerib. Samas on Tänak üleriigiline sangar, kelle tegemisi tahaks kinno vaatama minna ka paras ports jõnglasi ja sellise sõnakasutuse kuulmine pole neile ehk päris sobilik.

Moraalse kõlbulikkuse küsimus pole aga sugugi „Ott Tänak – The Movie“ suurim probleem. Kaks tundi ja 16 minutit pikk film kannatab lihtsalt liigse venimise ja rütmihäirete all.

Väidetavalt panid filmiloojad esmalt kokku seitsmetunnise šedöövri. Selle info valguses on selge, miks lõpp-produkt just sellisena ekraanile jõuab – materjali visati järjest välja, kuni lõpuks jõuti tõdemuseni, et nüüd on vist enam-vähem mõistliku pikkusega film. Vähemalt pool tundi võinuks tegelikult veel kärpida.

Kuidas Toyota meeskonna eestlastest pungil taustajõud Saksamaal ralliparki ehitavad? Tore detail, aga filmi nimi on „Ott Tänak – The Movie“. Kuidas saarlase vanaema kodutalus katki lõigatud kingakarbi sisse pandud tahvelarvutist Türgi rallit jälgib? Pika puuga filmi kõige ägedamad hetked, aga valesti kasutatud.

Järveintsident saabub liiga vara

Appi ei tulnud ka rallikalender. Filmi üritab oma ülesehituselt mulluse hooaja raamistikus rääkida Tänaku kireva karjääri loo. Probleem seisneb aga selles, et karjääri kõige meeldejäävam seik juhtus 2015. aastal Mehhikos, kui Tänak ja Raigo Mõlder sõitsid M-Sporti masinaga järve. Tänak räägib filmis sellest olukorrast detailsemalt ja hirmsamalt, kui kunagi varem.

Mullune Mehhiko ralli oli aga hooaja kolmas etapp. See tähendab, et TiTänaku (Titanicu järgi) nime külge saanud märja õnnetuseni jõudmiseks tuli väga ruttu ära rääkida kogu mehe eelneva karjääri lugu.

Tänak ise nendib ühes kiirkommentaaris, et tal on elus olnud mitu väga suurt avariid ja mõistus on neis korralikult loksutada saanud. Sellel pikemalt ei peatuta.

Saarlase mentor ja õpetaja Märtin loeb oma telefonist ette M-Sporti juhilt Malcolm Wilsonilt 2012. aastal saadud sõnumid, kus too Kraavi-Oti pihuks ja põrmuks teeb. Aga Wilson ise seda teemat sisuliselt ei puuduta.

Siis jõuab film Mehhiko draamani, mis on kenasti kajastatud. Kuigi taas unustatakse mainida, et järvepõhjast tõstetud masinat ei saadud siiski kolme tunniga päris töökorda, sest järgmisel päeval ilmnes mehaaniline tõrge, mistõttu pidi Tänak taas katkestama. See ei käi muinasjutulise looga lihtsalt kokku.

Järveoja räägib pisaraist

Seejärel on filmitegijad aga plindris: hooaja lõpuni on jäänud veel 10 MM-etappi, aga Tänaku teekonnast on rääkida vaid kolm kõige edukamat, aga samas (2016 Poola ralli esikohast rehvipurunemise tõttu ilma jäämine välja arvatud) vähemdramaatilisemat aastat. Nii tõtatakse läbi rallide, pakkudes vahele teemasid nagu teeninduspargi ehitamine, mis tegelikult Tänakust rääkivasse narratiivi ei istu.

Filmis on mõistagi ka häid kohti – Märtini-Wilsoni sõnumivahetus, Tänak Saaremaa kodutalus oma lastega aega veetmas ja kuivatatud särge nosimas, Martin Järveoja tunnistus, kuidas ta ühel rallil läks hotellituppa ja lihtsalt nuttis… Ent neid hetki lahutavad tarbetult pikad vahemaad, mis panevad saalis istudes küsima, kas kuidagi lühemalt poleks seda saanud jutustada.

Fännide jaoks, keda leidub Eestis ilmselt sadu tuhandeid, on „Ott Tänak – The Movie“ mõistagi kohustuslik vaatamine. Kes rallisse aga veidi leigemalt suhtub, see kannatab ilmselt ära, kuniks film jõuab telelevisse. Järelvaatamises saab selle vahepeal pausile panna ja natukene Tänakust puhata.