Eurovision 2019 lavaehitus.Foto: KAN/eurovision.tv
Üritused
10. aprill 2019, 15:36

FOTOD | Eurovisioni lavaehitus on täies hoos, meeskonnaliikmed töötavad ööl ja päeval (1)

Juba pisut rohkem kui kuu aja pärast astub 41 riiki Tel Avivis võistlustulle, et välja selgitada, kes võidab tänavused meistrivõistlused laulmises. Loomulikult on jutt Eurovisionist. Lavaehitus Expo Tel Avivis on täies hoos. 

Lavaehitust alustati 2. aprillil ja seda juhib Ola Melzig, kes on Eurovisioni produktsiooniboss juba 15. korda. Esimest korda tegi ta seda 2000. aastal. Oma firma M&M Production kodulehel peab Ola ka Eurovisioni-päevikut, kus annab ehitusest iga päev ka korraliku ülevaate. 

Eurovision 2019 lavaehitus, Ola Melzig. Foto: KAN/eurovision.tv

2. aprillil kirjutas ta näiteks, et kuigi toimumispaik oli veel tühi, sai maha märgitud umbes 700 punkti, mis näitavad kohti, kus saab laes olema erinevate poomide riputuspunktid. Poomide külge pannakse siis paika muu hulgas valgustused ja kõlarid. Poomide paigutamiseks töötavad meeskonnaliikmed päeva- ja öövahetustes. 

Meeskonda tabas ka väike tagasilöök. Ola kirjutas 9. aprillil blogis, et kaduma läks laev, mis peaks neile tooma vajalikke materjale, et saaks kokku panna lavakujunduses kasutatavad suured kolmnurgad ja seetõttu venib ka lavaehitus paar päeva. Enne, kui lava saab kokku hakata panema, tuleb valmis ehitada kolmnurgad. Õnneks leiti 10. aprilliks kadunud laev siiski üles ja nii sai ka kolmnurgad lõpuks lakke tõmmata. 

Eurovision 2019 lavaehitus. Foto: KAN/eurovision.tv

Lavakujunduse autor on Florian Wieder, kes on ka varem Eurovisionile lavakujundusi teinud.

Wiwibloggs on kirjutanud, et sel aastal tulevad lavakujundusse tagasi ka LED-ekraanid. Eelmisel aastal neid ei kasutatud. "Fookus on seal, kus ta olema peab – artistil –, selle asemel, et taustal lendaksid halva resolutsiooniga videoseinal totakad liblikad või banaanid. Me küll lubame artistidel oma raha eest videot kasutada, sest usume, et kui asi on tehtud spetsiifiliselt mingile kindlale esitusele, annab see esitusele väärtust juurde," põhjendas Melzig mullu Õhtulehele.  

Selline saab olema tänavune Eurovisioni lava. Foto: KAN/eurovision.tv

Sel aastal on laval 450ruutmeetrine põhiekraan, küljeekraanid võtavad aga enda alla 432 ruutmeetrit. Kokku on laval umbes 900 ruutmeetrit taustaekraane ja põrandal umbkaudu 100 ruutmeetrit. 

Aastal 2017 oli LED-ekraane kokku 1000 ruutmeetrit (160 ruutmeetrit põrandal), 2016. aastal seintel 600 ruutmeetrit ja põrandal 250 ruutmeetrit. 2009. aastal kasutati laval aga rekordiliselt 2000 ruutmeetrit LEDe. 

Erinevaid kolmnurki, mis ka liiguvad, saab lavakujunduses näha lausa 300. Lisaks ehitatakse lavale 50 pürotehnikapunkti, 8 tossumasinat ja kaks kõrgema klassi tuulemasinat. Võitja jaoks pannakse paika ka 15 kilogrammi kuldset ja hõbedast konfetipuru. 

Eurovision 2019 lavaehitus. Foto: KAN/eurovision.tv

20. aprillil hakatakse eelduste kohaselt Expo Tel Avivis tegema tehnilisi proove ja 22. aprillil lähevad lahti juba lavaproovid, kus esialgu kehastavad riikide lauljaid kohatäitjaid. Nii näevad delegatsioonid juba ära, milline saab olema nende lavasõu. 4. maist algavad aga lavaproovid.

Tomi Rahula on Õhtulehele öelnud, et Eesti delegatsioon sõidab Tel Avivi 4. mail, sest 5. mail on neil juba esimene lavaproov.