"Puuduta mind"; Reigo Jõe; Anu Saagim; Sirje PresnalFoto: Erki Parnaku
Puuduta mind
19. aprill 2019, 10:31

Saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist.

„PUUDUTA MIND“ 74. SAADE | Reigo Jõe: igaüks meist võiks kodus seened kasvama panna (14)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 74. saate külalisteks on seenekasvataja Reigo Jõe.

Saadet "Puuduta mind", mida saad kaeda ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist SIIT!

Reigo usub, et igaüks meist võiks kodus seeni kasvama panna. Kuidas seda teha? Meie korraldasime stuudios seenekasvatuse töötoa. Uskuge või mitte, aga ka köögilaual kasvatatud seened on äärmiselt maitsvad ja, mis kõige olulisem, puhtad.

Reigo arvab, et igaüks meist võiks vabalt kodus näiteks kastitäie austerservikuid kasvama panna. Seenekasvataja esitles saates kasvualust, kus areneb austerserviku niidistik. "Seenekasvatus on väga huvitav, väga põnev ja lisaks: ise kasvatatud seened on äärmiselt maitsvad ja loomulikult puhtad," sõnas ta.

Kuidas siis korteris ja koduaias seeni kasvatada?

Korteris oleks kõige mõistlikum kasutada seeneniidistikuga nakatatud lepalaastudega kastikesi-karpe, kes aga eelistab seeni pigem õues kasvatada, siis selleks sobivad puupakud. Lisaks austerservikutele kasvavad kodustes oludes suurepäraselt ka kuningservikud ja gurmaanide lemmikud - shiitake seened.

"Valikus on olemas ka ravitoimeline lakkvaabik ja bioluminestseeruv kirbe panell. Tema ei ole söögiseen, tema on lihtsalt dekoratiivse välimusega," tutvustas seenekasvataja Reigo seente kasvatusvõimalusi.

Kuidas pakust seentele kasvulava teha?

"Kõigepealt puurime seenepakule augud sisse ja neisse aukudesse toksime seeneniidistikuga nakatatud tüüblid [mida saab tellida näiteks Alkeemialabori kodulehelt]," õpetab Reigo. 

"Kõigepealt oleks mõistlik natukene soojas oodata, kuni niidistik kasvab läbi paku." Seejärel tuleks pakk aias poolenisti maasse kaevata, et keskkond oleks seene kasvuks sobivalt niiske, suvel tuleb pakku ka kasta. Saaki hakkavad pakud andma poole aasta pärast. Saaki saab sügisel ja olenevalt seeneniidistiku arenguastmest ka kevadel.

Lisaks seenekasvatamisele räägib Reigo, milleks seeni peale söömise veel kasutada saab. 

Saadet "Puuduta mind", mida saad kaeda ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist SIIT!

"Puuduta mind"; Reigo Jõe Foto: Erki Parnaku