Anu SaagimFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
10. aprill 2019, 10:53

VIDEO | Anu Saagim pööras roheliste usku: sõidan bussi ja trammiga (38)

Erakonna Eestimaa Rohelised ridades riigikokku kandideerinud ajakirjanik Anu Saagim käis enda sünnipäeval 9. aprillil külas saates "Ringvaade". Põhjuseid tähistamiseks ja šampanjapudeli avamiseks oli rohkemgi: samal päeval sulges uksed Saksamaa viimane karusloomakasvatus.  

"Küsimus ei ole selles, mis nende hind on, vaid see, et neid loomi seal farmides ei piinataks," rääkis Saagim, kes juba mõnda aega ei kanna karusnahkseid kasukaid ning oli saatesse toonud erksavärvilisi naftast tehtud kasukad. "Ma panen kasuka selga, aga see olgu tehtud vabalt kasvanud loomakesest metsas. Me võitleme, et loomad ei oleks puuris," lausus ta.

Anu on varem küll karusnahkseid kasukaid armastanud ja kandnud, ent seetõttu ei ole ta vihkamist tundnud. "Olen kõndinud läbi demonstratsiooni, kus karusnahkade vastu võideldi. Siis tekkis küll hirm ja lasin jalga," meenutas Anu, kel tookord oli kasukas seljas. "Aga ma ei ole aasta aega tundnud vajadust päris kasuka vastu."

Anu oli vestelnud karusnahkade ja kasukate teemal moeloojast sõbra Aldo Järvsooga, kes tuletas meelde, et ajaloos on kasukas olnud eliidile iseloomulik asi. "Kui loomi hakati kasvatama puurides, siis kasukad muutusid odavamaks. Ei taha kanda seda, mis on igal teisel."

Kuigi Saksamaal pandi kinni viimane karusloomafarm, tegutsevad Eestis need siiani.

Anu selgitas saates, et rohelised vaated olid tal juba enne erakonnaga liitumist. "Mul olid need vaated juba pisut enne, kuna minu sõpruskond oli nende vaadete pioneer – nad ei kandnud kasukaid juba ammu. Autoga sõidan ainult Saaremaale. Sõidan bussi ja trammiga. Lihast ei toitu enam nii palju," kirjeldas Anu enda rohelisemaks muutumist. 

"Olen nii palju muutunud. Kui mind on poliitikasse kutsutud, ei ole ma leidnud erakonda, kuhu tahan kuuluda. Ja siis käis plaks ja sain aru."

Anu, kes annetas oma kasukaid, sai mure- ja nutukirju pensionäridelt. "Üks tore vanahärra kirjutas, et tal ei ole võimalik oma kallile kaasale kasukaid osta, kas annaksin mõned talle, et mu naine saaks neid kanda."

Täispikka intervjuud vaata siin: