"Sotid selgeks"Foto: Kuvatõmmis/TV3
Tele
9. aprill 2019, 20:30

Eestisse saadetakse massiliselt kahtlaseid fantoompakke, mille teavitused jõuavad Pärnu vanaprouale (31)

Pärnus elav Maimu kurdab, et on alates eelmise aasta juulist langenud Omniva sõnumiterrori ohvriks. Näiteks sai ta 2018. aasta oktoobris 17 ja detsembris 23 sõnumit. 2019. aasta jaanuaris tuli talle 47, veebruaris 26 ning märtsis 8 smsi paki saabumise kohta Omniva Narva Prisma pakiautomaati. Ise ei ole ta tellinud ühtegi pakki.

Juhtumit hakkas uurima Marek Lindmaa saates „Sotid selgeks” ning peagi jõuti avastuseni, mida poleks eales osanud oodata: Eestisse saadetakse igal kuul sadade kaupa valgeid ümbrikusarnaseid pakikesi, mis olla postiasutuse väitel tühjad. Mis nendes pakkides tegelikult on, pole teada, sest keegi pole neid kunagi avanud, neid on ainult läbi valgustatud. Samuti ei ole teada, kui palju inimesi on selliseid saadetisi saanud. Inimestele soovitatakse nendele pakkidele mitte järele minna ning neid mitte avada.

Maimu pöördus esiteks Omniva poole, kuid tulemuseta. „Nad rääkisid mulle, et paki peal pidi olema ühe meesterahva nimi ja minu telefoninumber. Meesterahva nime ma ei tea, sest Omnivast öeldi, et nad ei tohi seda öelda.” Kuna lahendust ei tulnud, kirjutas Maimu ka otse juhatusele. Vastus jäi saabumata. „Kirjutasin Teliale, sest olen Telia klient. Üks ütleb, et teine peab vea ära parandama ja teine ütleb, et esimene peab vea ära parandama – kumbki pole midagi teinud. Teliast öeldi, et vahetage number ära või pange sõnumid kinni, aga see pole minu jaoks lahendus.”

Kuigi Omniva ei olnud senini saate toimetaja kõnedele ja kirjadele reageerinud, helistab vahetult pärast Maimu juures käimist talle postiasutuse pressiesindaja Mattias Kaiv. Maimu number lubatakse süsteemis blokeerida, et sinna enam sõnumeid ei läheks. Siiski ei oska ta öelda, millal see juhtub. Maimule see uudis lohutuseks ei ole, sest seda on ta kuulnud ka varem.

Pakkide saatjaga ei õnnestu Omnival ühendust saada

„Tegu on keerulise e-kaubanduse anomaaliaga, kus Omniva on tegelikult teenuse osutaja rollis, mis tähendab, et meie oleme saanud pakkide saatjalt info, kellele pakk peaks saabuma. Paki eest on makstud ja meie kohustus on need kohale viia,” kommenteerib Omniva pakiautomaatide võrguosakonna juht Evert Rööpson. Praegusel juhul ei ole postiasutusel õnnestunud pakkide saatjaga kontakti saada.

Rööpson ütleb, et Maimu numbrit nad enda nimekirjast eemaldada ei saa, sest muidu ei saa ta ka tulevikus ise midagi pakiautomaati tellida ning näiteks tähitud kirja saada. „Paki peal on ka nimi ja oleme nende inimestega ühendust võtnud. Nemad ei oota samuti seda pakki. Meie saame need pakid tagasi saata, sest keegi nende vastu huvi ei tunne,” räägib ta lahendusest.

Pakid on väiksed ja kaaluvad 4-5 grammi. „Kui oleme need röntgeniga läbi valgustanud, siis need pakid on seest tühjad. Ohtu need inimesele kindlasti ei kujuta, aga kindlasti on tülikas neid sõnumeid saada,” mõistab Rööpson naise muret. Tänaseks laekub selliseid pakke umbes sadakond kuus.

Inimestel tasuks tellimata pakid tagasi saata

Kuigi Rööpson kinnitas saates, et sellised pakid kontrollitakse riiki sisenemisel just Maksu- ja Tolliametis, sõnab tolliosakonna juhataja Sven Suurraid, et praeguseni neil sellistest pakkidest aimu ei olnud. „Esmalt kontrollib pakke Omniva. Meie kontrollime neid andmete baasil, aga visuaalse ja dokumentide kontrolli teeb Omniva. Kui nemad tuvastavad, et midagi on kahtlast, kutsutakse tollitöötajad, kes paki avavad, vaatavad selle sisu, võrdlevad seda saatelehega ja kui kõik on korras, läheb pakk edasi,” selgitab Suurraid.

„Kindlasti selliste anomaaliate puhul, kui teame, et pakke on rohkem kui üks, võiksime koostöös Omnivaga tõsisemalt uurida, kas tegemist on imelike saatjate või pakkidega. Kuid olen nõus, et tühjade pakkide saatmine ei ole kindlasti normaalne ning sellele võiks tähelepanu pöörata ning selgust luua,” sõnab tolliosakonna juhataja.

„Teame, et kõiki maailmas liikuvaid lihtpostisaadetisi ei kontrollita ning läbi ei valgustata ning on väga kahtlaseid saadetisi, mis on jõudnud ka Valgesse Majja – nii see paraku on, et miljardeid saadetisi läbi valgustada ei jõua. Nõustun, et sellistes olukordades tasub olla tähelepanelikum. Inimestele soovitan, et kui teile tuleb pakk, mida te tellinud ei ole, siis ärge avage seda ja pigem saatke tagasi, sest tellimata asja ei tasu vastu võtta,” hoiatab Suurraid.

Ta arvab, et tegu ei ole süsteemi testimisega. „Selleks on lihtsamaid võimalusi. Arvan, et siin on tegemist millegi muuga, millele me ei oska täna seletust otsida ega leida, miks Hiinas keegi nii imelikult käitub.” Ta lisab, et kindlasti võiks nendest pakkidest võtta pisteliselt mõned ja need avada.