Kirill Serebrennikov esmaspäeval Moskva linnakohtust lahkumas. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
9. aprill 2019, 09:52

Vene lavastaja Serebrennikov vabanes viimaks koduarestist

Moskva linnakohus vabastas nimeka lavastaja Kirill Serebrennikovi koduarestist, mille all ta oli viibinud 2017. aasta augustist saadik. 

Filmist „Õpilane“ tuntud Serebrennikov arreteeriti 1980. aastate alguse Peterburi undeground-rokiskeenest rääkiva muusikalise „Suve“ võtete ajal ning mõisteti riigiriisumises süüdistatuna koduaresti.

Nimekat kultuuritegelast süüdistatakse 68 miljoni rubla kõrvalekantimises. Süüdistuse motiive peetakse poliitiliseks, toonitab The Guardian. Filmi monteeris Serebrennikov juba koduseinte vahele vangistatult, tohtimata näitlejate ja tiimiliikmetega suhelda. Ka oma balletietenduse „Nurejev“ esilinastusele ei tohtinud Serebrennikov minna.

„Ta võib oma korterist lahkuda, ta saab töötada, kuid Moskvast kaugemale ta minna ei tohi,“ ütles 49aastase teatri- ja filmilavastaja advokaat oma kliendi vabanemise järel Vene uudisteagentuurile Interfax. 

„Praegu kavatsen tähistada, kuid naasen peatselt tööle. Psühholoogiliselt pole see kerge, kuid nii palju on teha. Meil on lavastused ja proovid,“ ütles Serebrennikov ise. Koos temaga vabastati esmaspäevaö Sofia Apfelbaum ja Juri Itin. Neljas süüalune Aleksei Malobrodski vabanes mullu mais.