MASKEERING: sellel taldrikul liha ei ole. Toidueksperdid soovitavad lastele serveerida taimetoitu, mis näeb välja nagu traditsiooniline lihaga eineFoto: TIINA KÕRTSINI
Maailm
8. aprill 2019, 18:55

New Yorgi koolides hakkavad lapsed tähistama lihavaba esmaspäeva (12)

New Yorgi linna koolilõunad on järgmisest õppeaastast kõigil esmaspäevadel lihatoodetest vabad, vahendab NBC.

Projekt sai alguse Brooklyni linnaosast, kus esialgu katsetati nn lihavaba esmaspäeva (ingl. k Meatless Monday) viieteistkümnes koolis. Lastel neis koolides ei olnud ilmselt idee vastu suurt midagi, samuti ei täheldanud haridusametnikud, et õpilased oleksid hakanud koolilõunatest loobuma. Seega proovivad lihavabasid esmaspäevi järgmisest õppeaastast kõik linna koolid.

Kui peaks selguma, et koolijütsid erinevalt Brooklyni linnaosast siiski ühepäevasest taimetoidumenüüst ei vaimustu, jäetakse projekt edasipidi ära. Lihavaba esmaspäeva hakkavad pidama umbes miljon õpilast. Erakoole otsus ei puuduta. New Yorgi linnakoolide lõunad on alates eelmisest õppeaastast lastele tasuta.

Lihavabade esmaspäevade idee tagamaana toovad koolijuhid esile esiteks rahvatervise küsimuse, samuti liha kalliduse ning keskkonnasaaste, mida liha tootmine põhjustab.

Linnaisade otsusel on ka kriitikuid, kirjutab New York Post. Lihata toit pole tingimata kohe tervislik. Linnapea Bill de Blasio sõi pärast lihavabade koolilõunate väljakuulutamist demonstratsiooniks küpsetatud ube ja grillitud juustusaia, näidet tulevastest koolilõunatest. Mõned toitumiseksperdid olid kiired märkima, et lihavaba esmaspäeva reklaamimiseks mõeldud eine, mida linnapea isukalt mugis, võib küll olla maitsev ja lihata, kuid kindlasti mitte kõige tervislikum.

Toitumisnõustaja Amy Shapiro toob esile ka selle, et lapsed võivad lihavabal päeval toiduleti ääres jätta taldrikule tõstmata eine tervislikumad osad ja nii võib lapse lõuna koosnedagi ainult saiast.

Samuti ei ole näiteks juustu uppunud toit tingimata tervislik, ehkki juust on lastele reeglina hea meelitaja, kuna on neile tuttava maitse ja välimusega. Tofukuubikud näevad võõrad välja ja iga lapsevanem teab, kuidas lapsed suhtuvad toitu, mis näeb võõras välja. Toitumiseksperdid soovitavad koolikokkadel uutmoodi eineid „maskeerida“, serveerides ja garneerides neid nii, et need oleksid pealtnäha samasugused kui lihaga toidud.