2018. aasta muuseumiöö TrükimuuseumisFoto: Aldo Luud
Inimesed
8. aprill 2019, 12:11

Muuseumiöö keskendub tänavu mustritele

Laupäeval, 18. mail toimub järjekorras 11. üle-eestiline muuseumiöö, mis kannab sel korral pealkirja "Öös on mustreid".

Esmaspäevast on avalikud öö eriprogrammid: muuseumides toimub kümneid eriekskursioone, mustriteemalisi töötubasid, kontserte, etendusi, mälumänge ja palju muud. Kokku võtab tänase seisuga muuseumiööst osa üle 200 muuseumi, lisaks teevad viieks tunniks tasuta uksed lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi looduskeskused – üht või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid. Eelmisel aastal tehti muuseumiööl üle terve Eesti rohkem kui 125 000 muuseumikülastust, mis tähistas ka külastusrekordit.

Muuseumiöö ühe korraldaja Vivian Siirmani sõnul on muuseumid parimad paigad, kust otsida mustrite osas inspiratsiooni, sest muuseumikogudes leidub nii palju unikaalseid ja huvitavaid esemeid. "Muuseumiöö on võimalus omapäi või mitmekesi kodust välja tulla ja muuseumide põnevast valikust oma muster kombineerida. Kutsume öölisi otsima ja märkama mustreid elus meie ümber – kultuuris, ühiskonnas, looduses – ja küsima, milliste mustrite osad ise oleme. Miks käitume teatud olukordades kindlal moel ehk millised on meie käitumismustrid, olgu siis indiviidi või grupina? Milliseid mustreid kasutavad tööstused ja masinad? Üle terve Eesti ootavad muuseumiöö külalisi erilised ekskursioonid, kontserdid, töötoad ja võimalus enda jaoks lõputult uut avastada. Muuseumiöö on otsekui üks suur suur muuseumipidu ja igaüks on oodatud."

Muuseumiöö programmiga on taas liitunud uusi põnevaid paiku – esmakordselt on muuseumiöö publikule avatud MOMU Mootorispordi muuseum Turbas. Oma uues, ainulaadse arhitektuuriga hoones ootab öölisi Arvo Pärdi Keskus, samuti ootab publikut Patarei vangla. Pärast paariaastast pausi on muuseumiööl taas avatud Tallinna Tehnikaülikooli muuseum Mustamäel, kus toimub robotite demonstratsioonesinemine. Publiku suureks rõõmuks on programmis iga-aastased suurlemmikud nagu Eesti Bussiajaloo Selts, kes korraldab oma ajalooliste bussidega tasuta ringsõite Tallinna Bussijaamast; Eesti Tervishoiu Muuseum, kus saab tutvuda inimkehal ja kehas leiduvate mustritega ning Eesti Ajaloomuuseum Tallinnas Maarjamäe lossis, kus külastajaid ootab Eesti esimene sündmusnäitus "Vali parem minevik", milles saab tagasi 1992. aastasse rännata. Eesti Jalgrattamuuseumis Järvamaal on avatud näitus "Mustrid jalgratastel – ketiratas kui kunst" ning aerofotogaaf Andres Tarto näitab vahvaid mustripilte Eestimaast 1000 jala kõrguselt vaadatuna.

Korraldajad panevad huvilistele südamele, et tehes plaane väiksemate muuseumite külastamiseks, heidaksid huvilised pilgu peale öö programmile, sest nii pisemates kui ka populaarsemates muuseumides on muuseumiööks või eriekskursioonideks vaja end sageli ette kirja panna.

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kella 18st 23ni ning sel ajal on sissepääs tasuta. Parima ülevaate, mis igas muuseumis täpselt toimub, leiab aadressilt programm.muuseumioo.ee.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal Eesti muuseumid, Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlauseks "Öös on asju", 2010. aastal "Öös on lugusid", 2011. aastal "Öös on aardeid", 2012. aastal "Öös on kino", 2013. aastal "Öös on inimesi", 2014. aastal "Öös on tähti", 2015. aastal "Öös on muusikat", 2016. aastal "Öös on laineid", 2017. aastal "Öös on mänge" ning mullu "Öös on pidu". Täpsemat infot muuseumiöö kohta saab muuseumiöö kodulehelt ja Facebookist.