Eesti uudised
7. aprill 2019, 22:12

15 ministrikandidaadi seas on nii vanu kalu kui ka algajaid (36)

Kolmikliit on ministrikandidaadid välja käinud: nende seas on nii oma tulevase valdkonna tipptegijaid, kui ka neid, kel seisavad ees veel õpipoisiaastad. 

Keskerakond

Taas peaministriks kandideeriv Jüri Ratas (40) on olnud Tallinna linnapea ja riigikogu aseesimees. Ta on Keskerakonna esimees. Ratas on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli ning on majandusteaduse magister. Ta omandas teise kõrghariduse õigusteaduse erialal. Korvpalliga aktiivselt tegelnud Ratas kuulus Eesti noortekoondisse ja on olnud ka korvpalliliidu president. Ta on abielus ja tal on neli last.

SAMAL TOOLIL: Tõenäoliselt jätkab Jüri Ratas peaministri ametis. Foto: Martin Ahven

Koalitsioonileppe alusel täidab Keskerakond tulevases valitsuses peaministri, majandus- ja taristuministri, haridus- ja teadusministri, sotsiaalministri ning regionaalministri kohad. Ratas tänas veel ametis olevaid erakonnakaaslastest ministreid Tarmo Tamme, Janek Mäggit ja Kadri Simsonit, kuid lisas, et kahjuks nemad selles ametis ei jätka. Keskerakonna haridus- ja teadusministri kandidaadiks on Mailis Reps (43), kes on haridusministrina töötanud lausa kolmes valitsuses. Ta on õppinud mitmes kõrgkoolis ning tal on magistrikraad Euroopa avalikes suhetes. Repsil on kuus last. 

VANADESSE KINGADESSE: Mailis Reps on kogenud haridusminister. Foto: Martin Ahven

Regionaalministrina asub uues valitsuses tööle varem riigihalduse ministrina ametis olnud ning ka sotsiaalministri kohuseid täitnud praegune riigikogu liige Jaak Aab (58). Ta on olnud Võhma linnapea ja Keskerakonna peasekretär. Hariduselt on Aab vene keele ja kirjanduse õpetaja. 

TÖÖ REGIOONIDES: Jaak Aab on muu hulgas olnud ka Võhma linnapea. Foto: Teet Malsroos

Majandus- ja taristuministri ülesandeid peaks täitma hakkama senine Tallinna linnapea, riigikogu liige Taavi Aas (53). Ta on olnud Põltsamaa piimaühistu tegevdirektor ja pidanud Tallinna linnavalitsuses mitmeid ametkohti. Aas on lõpetanud Eesti põllumajanduse akadeemia põllumajanduse ökonoomika ja organiseerimise erialal.

MAJANDUSEGA KURSIS: Taavi Aas on juhtinud nii piimaühistut kui ka Tallinna linna. Foto: Martin Ahven

Loodavas valitsuses liidetakse sotsiaalministeeriumi haldusalas olevad kaks ministritooli taas üheks, nagu see oli 2014. aastani, ning seda kohta hakkab täitma senine peaministri büroo juhataja Tanel Kiik (30). Ta töötas varem Ratase nõunikuna riigikogus. Poliitikasse tuli Kiik läbi Keskerakonna noortekogu. Oli muu hulgas erakonna pressiesindaja.Kiik tegi neljaks kuuks kõrvalhüppe sotsiaaldemokraatide ridadesse ja naasis siis emaparteisse. Lõpetas Tartu ülikooli Pärnu kolledži, kus õppis ettevõtlust ja projektijuhtumist. Kuulub Eesti karskusliitu ja tegeleb aktiivselt spordiga.

NOORTEKOGUST: Tanel Kiik sai tuule tibadesse Keskerakonna noortekogust. Foto: Robin Roots

EKRE

Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast esitati siseministri kohale Mart Helme, rahandusministri kohale Martin Helme ja maaeluministri kohale Mart Järviku. Keskkonnaministriks peaks saama Rene Kokk ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriks Marti Kuusik. 

Mart Järvik (63) on lõpetanud Tartu ülikooli Türi kolledži keskkonnateaduse erialal ja tal on magistrikraad. Ta on abielus ja kahe täiskasvanud lapse isa. On olnud muu hulgas Raplamaa omavalitsuste liidu juhatuse liige, Eesti linnade liidu juhatuse aseesimees ja Raplamaa omavalitsuste liidu esimees. Järvik oli kaua aega Järvakandi vallavanem. Järvik on olnud taluperemees ja teinud müügitööd. Varem on ta olnud Pärnu autobussi- ja taksopargi töökoja juhataja ja bussijuht ning Lokuta kolhoosi remonditöökoja juhataja. Järvik on muu hulgas olnud kaitseliidu Rapla maleva malevaülema abi ning on Rabarocki algataja ja korraldaja. Ta tegeleb erinevate spordialadega.

MAAELU: Mart Järvik on olnud aastaid Järvakandi vallavanem. Foto: erakogu

Rene Kokk (39) on lõpetanud Eesti maaülikooli. Varem on ta lõpetanud Kehtna kõrgema põllumajanduskooli maaehituse erialal. Ta on vabaabielus ning tal on kaks tütart. Kokk on Rapla vallavolikogu esimees ja mitme ettevõtte juhatuse liige. Ta on kaitseliidu Rapla maleva ja Kose laskespordiklubi liige.

KESKKONAMINISTRIKS: Rene Kokk on lõpetanud Eesti maaülikooli. Foto: Tiina Kõrtsini

Marti Kuusik (48) on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli tootmise ökonoomika ja juhtimise erialal. Praegu on ta osaühingu Threod Systems tegevjuhi asetäitja. Kuusik on olnud Rakvere spordikeskuse direktor ning töötanud ka panganduses ja kindlustuses. Ta on Rakvere linnavolikogu liige.

INFOTEHNOLOOGIA: Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriks seati üles Marti Kuusik. Foto: erakogu

Mart Helme (69) on EKRE esimees 2013. aastast. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli ajaloolasena. On töötanud mitmes ajakirjanduslikus väljaandes, tegelnud kirjastamisega, olnud suursaadik Venemaal ja välisministeeriumi asekantsler. Helme on olnud põllumajandusministri ja Euroopa Parlamendi liikme Tunne Kelami nõunik ning töötanud aastast 2001 Audentese ülikooli õppejõuna. 2015. aastal valiti ta ligi 7000 häälega riigikokku. Helme on teist korda abielus ja viie lapse isa. On nooruses tegelnud muusikaga ja harrastanud jalgpalli.

VANA KAARDIVÄGI: Mart Helmel on kogemusi erinevates valdkondades. Foto: Martin Ahven

Martin Helme (42) on lõpetanud Tartu Ülikooli ajaloo erialal. Ta on töötanud ajakirjanduses ja olnud tegev kirjastamise vallas, on riigikogu liige aastast 2015. Martin Helme on abielus ja viie lapse isa ning kuulub evangeelse luteri kiriku Tallinna Toompea Kaarli kogudusse.

AJALOOLANE: Martin Helmel on ajaloolase haridus, kuid poliitikuna on ta tegelnud ka rahandusega. Foto: Martin Ahven

Isamaa

Isamaa esitab kaitseministriks Jüri Luige, justiitsministriks Raivo Aegi, välisministriks Urmas Reinsalu, rahvastikuministriks Riina Solmani ja kultuuriministriks Tõnis Lukase.

Riina Solman (46) on aastaid töötanud turundus- ja kommunikatsioonijuhina. Ta oli 2017. aasta valimistel IRLi Tallinna kampaania juht ning on Tallinna volikogu liige.

RAHVASTIK: Rahvastikuministriks on üles seatud peamiselt turunduse ja kommunikatsiooniga tegelnud Riina Solman. Foto: Teet Malsroos

Raivo Aeg (56) on lõpetanud Tallinna polütehnilise instituudi masinaehituse erialal. On töötanud politsei peadirektori ja kaitsepolitsei peadirektorina. Riigikogus 2015. aastast.

VANA KALA: Raivo Aeg on olnud töötanud nii politsei kui ka kaitsepolitsei juhina. Foto: Tiina Kõrtsini

Jüri Luik (52) on lõpetanud Tartu ülikooli ajakirjanduse erialal. Ta on Jüri Ratase valitsuses kaitseminister ja Res Publica asutajaliige. Luik on 1991. aastast diplomaatilisel tööl ning on olnud muu hulgas välisminister ja suursaadik Ameerika Ühendriikides.

KAITSEMINISTRIKS: Jüri Luik on pikki aastaid töötanud diplomaadina ja on olnud ka kaitseminister. Foto: Teet Malsroos

Urmas Reinsalu (43) on olnud justiitsminister. 2016. aastat on ta Jüri Ratase valitsuses. On olnud kaitseminister ja IRLi esimees. Lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna.

VÄLISMINISTER: Urmas Reinsalu on olnud kaitseminister ja justiitsminister. Foto: Teet Malsroos

Tõnis Lukas (56) on hariduselt ajaloolane. Ta on olnud haridus- ja teadusminister, Tartu linnapea, haridusminister, Isamaaliidu esimees ja Eesti Rahva Muuseumi direktor. Praegu on Lukas Tartu kutsehariduskeskuse direktor. Kuulub kaitseliitu ja on leitnandi auastmes reservohvitser. Ta on abielus ja kolme lapse isa.

KULTUUR: Tõnis Lukas on kultuuri ja haridusega seotud valdkondadega tegelnud pikki aastaid. Foto: Aldo Luud