Angelica UdeküllFoto: Tairo Lutter
Inimesed
6. aprill 2019, 12:25

Miks on tippkokkade seas ainult mehed? Angelica Udeküll: iga hea meeskoka taga on tegelikult naine (7)

Saates “Hommik Anuga” on sel pühapäeval külas tippkokad Roman Zaštšerinski ja Angelica Udeküll. Muuhulgas räägiti ka sellest, miks on kokandusmaailmas nii läinud, et hinnatud tippkokad on ainult mehed, naised jäävad sageli tahaplaanile ja abikokkadeks.

Näiteks ei figureeri maailma tippkokkade top kümne edetabelis mitte ühtegi naiskokka! 

Udekülli arvates on aga iga hea meeskoka taga siiski naine. “Ma arvan, et enamus nendest meespeakokkadest ei räägi ju sellest, et nad on ju isalt saanud söögitegemispisiku. Mingil põhjusel öeldakse, et mees on pea ja naine on kael, mis seda pead keerab. Mulle tundub, et kokanduses on midagi sarnast.”

Zaštšerinski nendib, et mehed on lihtsalt edevamad kui naised ja vajavad seetõttu rohkem tunnustust. “Enamus kokad, kes on kõrgelt lennanud, võitlevad oma lapsepõlvetraumadega ja on ennast ületanud,” ütleb ta. 

Zaštšerinski aga ise ei ihale enam maailmakuulsate kokatiitlite järele.

“Minu jaoks oli alati pere väga tähtis ja abikaasa. Kui tahad kuskile minna, ükskõik kas tippsporti, kus pead 100% seal olema, sul ei jää aega perekonna jaoks. Seda ma nägin, kui nooremana töötasin. Ma töötasin kuus päeva nädalas, vabal päeval ma pool päeva magasin. Ma ei näinud, kuidas mu lapsed üles kasvasid, mul ei olnud aega millegagi tegeleda, mul ei olnud hobisid, ainult töö,” nendib ta. 

“Kui hakkasin 30ndates mõtlema, mis hakkama saab, ma lugesin raamatuid tippkokkade elulugudest. Sain aru, et nende elu läks tavaliselt nii, et nad lahutasid ega näinud oma lapsi tihti, nad ei teadnud nendest palju. Enamus olid oma elu 50ndateks täitsa ümber mänginud ja nad rääkisid sellest, et neil on väga kahju, et nad pühendasid oma aega nii palju tööle mitte perele.”

“Tärnid unustatakse ära, sind unustatakse ära. Mina tegin enda jaoks selgeks, mis on tähtsam, kas tärn teenida, või vaadata kuidas minu pojad kasvavad. Kui ma niimoodi panin enda ette küsimuse, siis mul ei olnud enam kahtlust, mis on tähtsam,” tõdeb ta.

Vaata kogu intervjuud videost.