Et reisi rahastas osaliselt mineraalveefirma, sõitis Annie Cohen Kopšovski ümber maailma Annie Londonderry nime all.Foto: Repro
Müstika
15. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Suure suuga lätlanna reisis esimese naisena jalgrattaga ümber maailma (3)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Annie Cohen Kopšovski (1870–1947) oli üks neetult põnev inimene. Ta sündis Lätis, kuid viieaastasena kolis perega USAsse Bostonisse. Seal sai naine lõpuks maailmakuulsaks.

Väidetavalt sõlmisid kaks Ameerika ärimeest 1894. aastal kihlveo, et ükski naine ei suuda jalgrattal 15 kuuga ümber maailma reisida ja panid selle peale välja 5000 dollari suuruse preemia. Kopšovski otsustas, et mis siis ikka, proovime järgi – 160 sentimeetrit pikk naine ronis esimest korda jalgratta selga paar päeva enne reisi algust, õppis sõiduvahendi talitsemise ära ja hakkas siis sõitma.

Juunist septembrini ehk kolme kuuga väntas Kopšovski Bostonist Chicagosse, ca 1400 uhket kilomeetrit, aga kaugelt liiga vähe, et 15 kuuga maailmale ring peale teha. Nõnda hakkas vahepeal 10 kilo kaotanud naine kavaldama – järgmise kahe kuuga väntas ta tagasi rannikule, New Yorki ja kuna kuskil polnud kirjas, kui palju ta ümbermaailmareisist sadulas pidi veetma, istus ta lihtsalt laevale. Igas laeva või hiljem rongi peatuspaigas tegi ta sadulas väikese tiiru ja sõitis siis ühistranspordiga järgmisesse paika. Nelja ja poole kuuga jõudis ta tagasi Ameerikasse ja sealt väntas ta ausa naisena finišisse.

Et Kopšovski, reisi ajal Londonderry sponsornime kandnud naine tõesti ümber maailma ära käis, selles pole kahtlust. Kõige muu osas tuleb aga olla väga skeptiline, sest Kopšovski oli hirmus luiskaja. Erinevates intervjuudes oli ta kas vaene orb või hoopis hõbelusikas suus sündinud daam, leitutaja, arsti- või juuratudeng. Ta käis väidetavalt Indias reisides tiigrijahil ja sattus Jaapanis kuulihaavaga vanglasse. Isegi see, et tegelikult mingi kihlvedu reisi algatas, pole tõendust leidnud.

Allikas: Sheroes of History.