Kes enam ei mäleta, siis Tom on kass ja Jerry hiir.Foto: MGM/Mary Evans Picture Library/Scanpix
Müstika
10. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Tom ja Jerry võitsid seitse Oscarit

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Termin „kassi ja hiire mäng“ toob ilmselt paljudele esmahooga kodukiskja jahipidamise asemel meelde legendaarse multifilmi „Tom ja Jerry“. Tegu on erakordselt pika ja uhke ajalooga multifilmisarjaga – tegelikult suisa edukaimaga tele- ja filmiajaloos.

Ajavahemikus 1940-1958 jõudsid eetrisse kokku 114 „Tom ja Jerry“ osa. Hämmastavalt suur osa neist –  13 ehk üle 10 protsendi – nomineeriti ka parima animeeritud lühifilmi Oscarile. Võite tuli kokku seitse. Siin on esimene vastav taies aastast 1943:

Seitse animeeritud lühifilmi Oscarit võitis ka Walt Disney „Silly Symphony“, maakeeli „Totter sümfoonia“, aga kokku kogunes neil nominatsioone vaid üheksa (tõsi, seda 75 osast). Teineteisega sarjad kordagi ei konkureerinud, sest „Silly Symphony“ viimane osa läks eetrisse 1939 ehk aasta enne kraakleva kassi ja hiire teledebüüti.