Tallinna antipood on keset ookeani. Lähim linn, lilla noolega märgistatud Waitangi Uus-Meremaal on 2240 kilomeetri kaugusel.Foto: openstreetmap.org
Müstika
9. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Juhuslikult asuvad kaks Formosa nimega paika täpselt maakera vastaspooltel

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Antipoodideks nimetatakse kohti, mis paiknevad maakeral täpselt maakera vastaspooltel ehk nii kaugel teineteisest kui võimalik.

Eestis on antipoodidega kehvasti. Meie jaoks on maakera kuklapool paartuhat kilomeetrit Uus-Meremaast kagus, keset laiuvat ookeani ehk eikuskil. Kõige suurem tõenäosus on seal pihta saada mõne langeva satelliidiga, sest lähemal kui Uus-Meremaa paikneb Tallinna antipoodile Nemo punkt – paik maakeral, mis on kõige kaugemal maismaast. Kuna seal midagi ei paikne, kukutatakse sinna kasutuks muutunud satelliite ja seal paikneb ka venelaste Miri kosmosejaama vrakk.

Argentiinas paikneva Formosa provintsi antipood on aga huvitava kokkusattumisena samuti Formosa. Täpsemalt paikneb maakera vastaspoolel Taiwan, mis kandis varasemalt portugalikeelset nime Ilha Formosa ehk Kaunis saar.

Allikas: Wikipedia.