Maag Grigori RasputinFoto: Mary Evans Picture Library/Scanpix
Müstika
8. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Rasputini meheau osutus merikurgiks

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Grigori Rasputin on läänemaailmas tuntud kui ansambli Boney M hittloo subjekt. Venemaal on mees läbi legendide saanud aga tõeliselt müütiliseks tegelane.

Faktiliselt oli Rasputin tsaar Nikolai II nõuandja, kes tõusis seeläbi riigi ühe kõige mõjukamaks inimeseks. Kuulujuttude järgi oli mees aga lisaks võimsate ravivõimetega maag ja ka kõva naistemees, kelle vallutuste hulka olevat kuulunud teiste seas ka tsaarinna Aleksandra. Neile vallutustele olevat kaasa aidanud mehe võimekas varustus.

Rasputini vastav kehaliige lõigati 1916. aastal pärast mehe surma (mürgitatud, tulistatud ja lõpuks uputatud) väidetavalt küljest. Järgmisel kümnendil läks see liikvele Pariisi emigreerunud Vene naiste seas, kes kõik mälestuseks sealt viilu olevat lõiganud. Järgnes aga pikk vaikus, kuniks 1994 ilmus väidetav Rasputini meheau välja Ameerikas. Testid tuvastasid, et tegelikult eksponeeriti selle nime all lihtsalt kokku kuivanud merikurki.

Üks väidetav Rasputini peenis on hoiul ka Moskva erootikamuuseumis. Seda pole teadaolevalt merefaunaga võrreldud.

Allikas: Atlas Obscura.