"Astuge (eskalaatorilt) maha vasak jalg ees" õpetati 1911. aastal.Foto: TopFoto/Scanpix
Müstika
6. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Esimene eskalaator hävitas avanädalal üheksa kleiti

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Tänane fakt viib meid 1911. aasta Londonisse, kui sealses metroos võeti kasutusele esimene eskalaator. Täpsemalt kaks – mõlemad asetsesid Earls Courti jaamas, loodud olid need Otise liftifirma poolt ja ajalukku on läinud ka nende kaldenurk 26° 23' 16,5".

Aga see pole eskalaatorite saamisloo huvitav osa. Lõbus on sootuks see, et metrooisad palkasid avamispäeval ühejalgse mehe mööda eskalaatoreid üles-alla sõitma, et too demonstreeriks, kui ohutud need on. Vaatamata sellele nõudsid mehaanilised vingerdused esimesel töönädalal nii mõnegi ohvri: seal rebenes üheksa kleiti, üks sõrm sai muljutud ning üks (teine) ühejalgne mees kukkus pikali.

Kleitide päästmiseks pandi eskalaatoritreppidele äärised ja järgmised kolm nädalat ei juhtunud seal enam ühtegi intsidenti.

Üks lisafakt Londoni metroo kohta: Aldgate’i jaam on ehitatud katkuaegse massihaua kohale – kunagi maeti sinna üle 1000 inimese.

Allikas: Londoni Allmaaraudtee Selts.