Hector Castro aktsioonis.Foto: Public Domain
Müstika
3. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Esimese MMi kuldmedali saatuse otsustas ühekäeline liiderdaja

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

1930. aastal peetud esimese jalgpalli MMi finaalist on ilmselt kõige paremini teada tõik, et Uruguai ja Argentiina koondised ei suutnud kuidagi kokku leppida, milliste pallidega mängida ning seetõttu kasutati avapoolajal argentiinlaste eelistatud mänguvahendit ja teisel võõrustajate palli. Tulemused olid eelistele vastavad: Argentiina võitis avapoolaja 2:1, Uruguai teise 3:0 ja kogu mängu 4:2.

Uruguai viimase, kuldmedali kindlustanud värava skooris mees, kes lõi ka võõrustajate turniiri avavärava – Hector Castro, hüüdnimega „El manco“ ehk „Ühekäeline“. Castro lõikas 13aastasena endal kogemata saega käe küünarvarrest otsast, aga ta ei lasknud sel pisiasjal oma jalgpalluriambitsioone häirida. 13aastase karjääri jooksul krooniti ta kolm korda Uruguai meistriks ning MM-tiitlile ja 1928 OM-kullale lisaks sai ta rahvuskoondises kirja 27 mängu ja suisa 24 väravat.

Castro kuldne puudutus jätkus ka peatreenerina – oma pikaaegse koduklubi Nacionali eesotsas võitis ta veel viis kodust tiitlit enne kui 1960. aastal 55aastasena infarkti tõttu siit ilmast lahkus.

Väljaspool jalgpalliplatsi oli Castro uhke elumees: tema meelishobid olid naistes käimine, hasartmängud ja ahelsuitsetamine.

Allikas: BBC.