Paavst Francis ja paavst emeritius Benedict XVI.Foto: OSSERVATORE ROMANO/Reuters/Scanpix
Müstika
2. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Paavst ei tohi reliikviahirmu tõttu olla organidoonor (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Kui Joseph Aloisius Ratzinger oleks siit ilmast lahkunud enne 2005. aasta 19. aprilli, võinuks tema organid vastavalt mehe soovile leida uue kodu. Kui sakslasest sai aga paavst Benedict XVI, keelas kirik doonorluse ära.

Peale kümne käsu eksisteerib katoliikluses veel reegleid, millest isegi kirikupea üle ei saa üle olla. Üks neist on see, et kui paavst siit ilmast lahkub, siis tema keha kuulub kirikule ja see tuleb matta selles täielikkuses.

Kaheksa aastat tiaarat kandnud Benedict on üks haruldasi paavste, kes loobus 2013. aastal vabatahtlikult ametist ja andis võimusaua edasi praegusele kirikupeale Francisele (ilmalik nimi Jorge Mario Bergoglio). Ometi ei saa ta praegugi end uuesti doonorina arvele võtta ning süüdi pole selles tema 92 eluaastat. Sellega välditakse kiriku poolt hoopis võimalust, et kui kunagine paavst kuulutatakse tulevikus pühakuks, siis tema organid saanud inimesed muutuks elavateks reliikviateks.

Allikas: Reuters.