Vampiirnahkhiired suudavad poole tunniga inimesest välja imeda kuni 25 milliliitrit verd.Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix
Müstika
1. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Nahkhiirte kõhutuul on teaduse üks suuri müsteeriume (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Nagu igaüks meist koolis õpib, pole nahkhiired mitte linnud vaid imetajad. Ning kuna imetajad tekitavad toitu seedides gaase, peaksid nahkhiired puuksutama.

Samas on nahkhiired ka veidi nagu linnud. Lendamiseks on vajalik väga kiire ainevahetus ja see tähendab, et kõik, mis neil suust sisse läheb, tuleb umbes poole tunniga ka tagumikust välja. Kõhutuulte tekkimiseks peab toit aga veidi kõhus seisma.

Seega on nahkhiired naljakas seisus. Neil on olemas kõik eeldused puuksutamiseks, sealjuures vajalikud bakterid seedetraktis, aga kuna gaase tekib selle kuni pooletunnise seedeprotsessi jooksul nii vähe, pole kunagi täheldatud nende väljutamishetke.

Seega: nahkhiired kas ei puuksuta või pole teadlased seda veel tõestada suutnud.

Lisamärkus: kui nahkhiired siiski puuksutavad, on ainus imetaja, kes seda ei tee, laiskloom. Mitte ainult ei ole laisikud oma olemuselt letargilised, vaid sama saab öelda nende seedimise kohta. Laiskloomad söövad ainult puulehti ja seedivad neid nii aeglaselt, et nende kõhus ei toimu mitte midagi põnevat. Nagu nende eluski.

Allikas: Nick Caruso ja Dani Rabaiotti „Does It Fart?: The Definitive Field Guide to Animal Flatulence“.