Puuduta mind
12. aprill 2019, 07:10

"Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist.

„PUUDUTA MIND“ 73. SAADE | Risti Nõia maagilised võlusõnumid rasketeks hetkedeks (7)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 73. saate külalisteks on nõiasaate Mari-Liis Pae, kes sai tuntuks "valge nõiana". 

"Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist SIIT!

Mida tähendab „valge nõid”?

Valge Nõid sain nimeks tegelikult Eesti selgeltnägijate 2017 saatemeeskonnalt ja selle maagiline tähenduslik võlusõnum on, et loo head. Aga nõid võib sinust sirguda siis, kui kogud juba lapsest saati ema ja vanaemade õpetussõnu. Käisin nendega koos põldudel, metsades, rabades ravimtaimi kogumas. Isa õpetas mulle malet, isamaalisi laule ja matemaatikat. Vanaisa viis mu paadiga merele ja õpetas aerutama, kala püüdma ja merd jälgima. Minu lapsepõlvesuved möödusid Kõinastu saarel, on kandnud ammustel aegadel nime Drotzenholm. Kõinastus olengi justkui Kunksmoori rollis. Tegelikult elan Ristil ja sealkandis kutsutakse mind Risti Nõiaks. Seal käin ka soo peal samblaid korjamas.

Mis võiks olla Valge Nõia maagiline võlusõnum?

Usk armastusse, Loojasse, loodusesse. Kui võitlema pead, võitle selge-hea mõtte ja puhta siira-südametunnistusega. Raskel või ka lihtsalt väsimuse hetkel süüta küünal ja lase negatiivsetel mõtetel põleda. Täna valu õppetundide eest ja lase neil minna. Taasta kord mõtetes, tegudes, igapäevastes väikestes harjumistes. Ole loov ja julge oma teel.

Kuidas avastasid endas nõiavõimed?

See on enam küsitud küsimusi. Lapsena tajusin vahel õhtuti, kui uksele tuli koputus, et kas seal taga on hea või halb inimene. Tol ajal halva mõiste alla käis mõni tavapärasest rohkem napsutanud härra, kes tahtis isalt midagi lihtsalt küsida või juttu ajada. Aga see kõhe tunne jäi ikkagi meelde. Kui koputas uksele hea energiaga inimene, siis sellist tunnet ei tekkinud. 

Oma nõiakunsti esimesed ennustused tegin kunstikooli-laagrites, kus ma ennustasin õhtuti oma pruunist märkmikust tüdrukutele. Kuigi need olid kokku kirjutatud jumal teab kust ja algelised, aga siiski, see ennustamise mänguvõlu jäi. 

Millega nõid igapäevaselt tegeleb?

Hommikuti teen endale pätikohvi ja vaatan vahult, mida päev võib tuua. Just nimelt vahult, mitte põhjapurult. Kohvivaht pidi väidetavalt kohvi kangust ja kvaliteeti näitama. Me kõik ju märkame jäälilli aknaklaasil külmal talvehommikul, eks nii ole ka nõiakunsti-loominguga, et see ilm avab end hetkeks, justkui üks võluv viiv.

Aga endale laon kaarte korra nädalas. Kui on pakilisi küsimusi, valikuid, siis laon oma 27 kaarti lauale ja reeglina saan vastused. Samuti jälgin ilma ja loodust. Elan talvel metsa servas, Risti alevi tagumises nurgas või suvel Kõinastu väikesaarel. 

Aga väljaspool nõiaelu olen emaks oma kolmele lapsele. Mul on toredad õed, hea ema. Kunksmooril on kaks taksi ja üks kass. Kaks kodu, nii mandril kui saarel. Loen palju raamatuid, teen käsitööd. Mulle meeldib kududa, tikkida Muhu vaipu ja Muhu pätte. Põnevaid toidukatsetusi teha. Vahel kirjutan, joonistan, maalin. Armastan väga lilli ja floristitööd. Ja aedade kujundus on samuti meele järgi. 

Kuidas nõiasaates osalemine sinu elu muutis?

Tähelepanu on palju olnud ja see on reeglina positiivne olnud. Ja samas kui see on toonud positiivset elevust ja naeru ja toetust ja häid sõnu ja soove inimeste mõtetesse, siis see on ju puhas rõõm. Ka tänaval jagatud naeratusi on päris palju kogunenud. Usun, et iga naeratus pikendab meie elu. Meie rakud saavad ju signaali, ole rõõmus! Ja see energeetiline hea vibratsioon loob ju kogu hea välja, milles me pidevalt viibime ja tegutseme. Selg sirgu, naera nii, et su silmad ka naeraksid! See oli minu emaema õpetus. Silmad on hinge peeglid.

Oled olnud ka Kõinastu saarevaht?

Saarevahiks otsustasin hakata, siis kui jutuks tuli eelmise saarevahi saarelt lahkumine. Ja kuna emapalk oli just läbi saanud, siis see oli hea alternatiiv, et olla ametis ja lastele lähedal ühteaegu. Olin saarevahiks oma kodusaarel, kus meie perel on terve mu eluaja olnud suvekodu.

Minu lapsepõlverajad ja minu laste lapsepõlverajad on tänu minu saarevahi-ametile saanud veelgi tugevama seose Kõinastu saarega. Mina ise olin enamuse aastast saarel. Lapsed olid külmal ajal enamasti mandril. 15. maist 15. septembrini pidin olema iga päev saarel, talvisel perioodil piisas nädalas korra saarele ringi peale tegemisest ja ülevaateraporti saatmisest. See oli väga põnev aeg minu elus. Eriti just talvise mereteeveega tutvumine ja harjumine.

Minu saarevahiks olemise aega jäi väga hea külm talv, nii et oli hea saarel käia. Kuigi korra tuli minna poolelt teelt tagasi, sest merevesi tuli jääle peale ja jää vajus mitme ruutmeetriste lahvandustena ja liikus paneelidena üksteise alla. Siis läks küll kõhedaks. Ja pöördusin tagasi Muhumaale ja õhtul mandrile.

Mari-Liis, kasutad abivahenditena erinevaid kaarte? Milliseid eelistada, kasutada, millal ja miks?

Meelerännakuid teen ja kadunud hingeosakesi toon tagasi tegelikult šamaanitrummiga, aga igapäevasemad abilised on tõepoolest kaardid, nii TARO kui erinevad maagilised ilmavalgustajad-kuulutajad. Vahel läheb nende kaartidega metsa ka, aga kuna ma ise olen ka metsa- ja merepoole kiiksuga, siis ma ei lase end sellest segada. Ruunikivid on sellised pühapäevasemad, pühade hetkede pühitsemiseks. Ravimtaimed õhtusteks teejoomisteks. Samamoodi korjan ka viirukimaterjali põletamiseks ja puhastuseks. Veidi on erinevaid kive ja küünlaid.

Meie uurime saates Valgelt Nõialt: 

Kas esoteerikat on Eestimaalaste seas liiga palju või liiga vähe?

Kuidas suhtub nõid meditsiini?

Kes käivad Valge Nõia juures nõu ja abi otsimas ning kas seda tegelikult ka saadakse?

Mis on kaasaja eesti inimeste kõige suuremad probleemid?

Kuidas kaitsta oma tervist?

Kuidas leida armastus?

Kuidas vabaneda halvast suhtest?

Mida inimesed võiksid endale iga päev meelde tuletada?

Kõike seda arutame saates "Puuduta mind", mida saad kaeda ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud`ist SIIT!