Buldooseri nime algupära on kaugel Ameerikas.Foto: GIL COHEN MAGEN/Reuters/Scanpix
Müstika
30. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Buldooser on erakordselt rassistlik (3)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Kui tänapäeval on Ameerika Ühendriikides nii, et võõraviha ässitavad vabariiklased ja demokraadid on laiema silmaringiga, siis varasemalt olid asjad teistpidi. Just rassistlike demokraatide kaudu jõudis tavakeelde tänapäeval rasketehnikaga seostatav sõna „buldooser“

Teatav seos on buldooseril ka teise tõsise töölooma ehk pulliga. Nimelt tähendab selle ingliskeelne algvorm „bulldose“ pullide karjatamiseks mõeldud piitsaga inimeste peksmist. Nõnda sõitsid 1876. aasta presidendivalimiste eel demokraadid hobuste seljas mööda USA lõunaosariike ja andsid mustanahalistele valijatele piitsaga mõista, et parem oleks, kui nood ei valiks vabariiklasi. Plaan ei läinud läbi, sest Rutherford B. Hayes võitis 21 osariiki Samuel J. Tildeni 17 vastu ja sai valijatekojas presidendiks kõige napimalt: 185:184.

Buldooser sai läbi valimistega kaasnenud meediakajastuse osaks laiemast kõnekeelest ja juba paarikümne aasta pärast kasutati seda kui nimetust jõulistele töömasinatele.

Allikas: Susie Dent „What Made The Crocodile Cry?: 101 Questions about the English Language“.