Foto: Kaader filmist/ Allfilm
Film
4. aprill 2019, 16:48

Filmi Vargamäe avab huvilistele uksed! (4)

Veebruaris linastus „Tõde ja õigus”, mille valmimiseks kulus kolm aastat ja mille jaoks ehitati Vargamäe. Nüüd on sellest saanud külastuskeskus, mis avab kõigile filmihuvilistele uksed.

Tegemist on küllaltki autentse talukompleksiga, mille juurde rajati ka vajalikud põllud ja peenramaad. Et filmivõtete asukohas puudub elekter, siis varustati võttekohta generaatorauto abil. Lisaks võteteks kasutatavatele hoonetele rajati filmi-Vargamäele ka muu infrastruktuur (kostüümilaod, toitlustusala, teed, parkla, jne). Linateose eelarve oli 2,5 miljonit eurot.

Hoonetes saab näha ka filmivõtetel kasutatud rekvisiite, jne. Füüsilise külastuskeskkonna osaks ei ole ainult hooned, vaid ka muud kohad, mida filmis näha sai - nt väljamäe kuuskede koht, kivi, jne. Külastuskeskuses saab ringi käia omal käel, kuid ettetellimisel saab broneerida ka giidiga ekskursioone ja grupikülastusi. Füüsilise keskkonna juurde on edaspidi plaanis luua ka mobiilirakendus, mis võimaldaks mõnedes võttekohtades näha filmist väljajäänud stseene seoses konkreetse kohaga.

Külastuskeskus asub 12 hektaril, millest suure osa moodustavad põllud. Külastuskeskuse keskmes asub Mäe Andrese talu oma nelja hoonega. Selle ümber saab näha teisigi filmist tuttavaid kohti: sauna-vanade elamist, suurt kivi, väljamäe kuuskede raiumise kohta ja muidugi naabrimehe Oru Pearu taluhooneid. Kompleks on unikaalne, sest osa sellest on autentne eesti talumajapidamine ja teine osa kuulub filmimaailma. Avastamisrõõmu jätkub siin kõigile!

Keskus asub Vastse-Roosal Võrumaal ja avatakse 26. mail ja jääb avatuks 15. septembrini. 26. mai – 30. juuni neljapäevast pühapäevani, 1. juuli-15. august igapäev ja 16. august-15. september neljapäevast pühapäevani.

Allikas: Filmi Vargamäe