1963. aastal jõudis kinolinadele film "King Kong vs. Godzilla"Foto: Ronald Grant Archive/Mary Evan/Scanpix
Müstika
26. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Koletis Godzilla on poolenisti vaal, poolenisti gorilla

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Esimest korda 1954. aastal kinolinadele jõudnud hiidsisalik Godzilla läheb iga ekraniseeringuga üha suuremaks. Selle taga on loomulik inflatsioon: kuna ehitatakse üha kõrgemaid maju, siis peab hirmuäratav koletis olema võimeline neid maha lõhkuma. Esialgu 50 meetrit suur olnud Godzilla oli 2016. aastaks kasvanud enam kui kaks korda suuremaks. Koletise kaal hakkab vaikselt lähenema 100 000 tonnile. Aga mitte sellest ei tahtnud me täna rääkida.

Läänemaailmas Godzillana tuntud koletis kannab koduses Jaapanis nime Gojira – kokku pandud sõnadest „gorira“ (gorilla) ja „kujira“ (vaal). Kui see tundub hiidsisaliku kirjeldamiseks kummaline, siis selles on süüdi kunstlikud otsused – algselt pidigi Godzilla olema vaala ja gorilla hübriid, kuid lõpuks loodi ta alligaatori ja kolme ammu surnud dinosauruse (türannosaurus, stegosaurus ja iguaanodon) kimäärina. Nimi jäid aga paika.

Godzilla möire loodi kusjuures märga nahkkinnast mööda basskitarri lõdvendatud keeli tõmmates.

Allikas: Wikipedia.