Olümpiatuli süüdatakse alati Olümpias.Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/SCANPIX
Müstika
25. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Esimesed 13 korda peeti olümpiamängu (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Olümpiamängud on teada ja tuntud ka inimestele, keda sport grammigi ei kõiguta. Esialgu peeti aga olümpiamängu – ainsuses.

Esimest korda korraldati Olümpias spordivõistlust kaheksandal sajandil enne Kristust. Esimesed 13 mõõduvõttu oli kavas vaid üks ala – staadionijooks ehk sprinditi 190 meetrit. Starti anti pasunasignaaliga ja finišis otsustasid kohtunikud jooksu võitja – viigi korral peeti võistlus uuesti. Ja mõistagi olid sportlased alasti.

Esimeseks olümpiavõitjaks sai 776. aastal e.m.a. kokk-pagar Elis Coroebusest. Tema auhinnaks oli oliivipuuoks. Järgnesid veel 12 staadionitšempioni, enne kui 724. aastal lisandus kavva teine ala – topeltstaadioni distants ehk umbes 400 meetri jooks.

Neli aastat hiljem hakati võistlema ka dolichoses, mis oli… Jah, ikka jooks, mille pikkust pole ajaloolased täpselt märkinud, aga see oli 18-24 ringi pikkune kestvusala.

708 aastat enne Kristust lisandusid lõpuks ka muud alad: täpsemalt maadlus ja viievõistlus, mis koosnes staadionijooksust, kettaheitest, odaviskest, kaugushüppest ja maadlusest.

Võrdluseks: järgmise aasta Tokyo olümpiamängudel on kavas 339 medaliala 33 spordidistsipliinist.

Allikas: Wikipedia.