Barbara Hamilton Cartland õndsas nooruses.Foto: Topham Picturepoint/Scanpix
Müstika
24. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Barbara Cartlandil on 160 postuumset romaani

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Enne kui menukiteks said „Videvik“ või sellest inspireeritud „50 halli varjundit“, oli romantikaromaanide kuninganna Barbara Cartland. Inglanna üllitas oma 77-aastase karjääri jooksul kokku üle 700 raamatu ja talle kuulub maailmarekord ühe aasta jooksul kirjutatud romaanide osas – kord ilmus tema sulest 12 kuuga 23 raamatut!

Cartlandi karjäär jätkus ka pärast tema surma, sest kui vanadaam aastal 2000 meie seast 98-aastasena lahkus, avastati ta kodust veel 160 avaldamata romaani, mis kõik kuuajaste vahedega publiku ette toodi.

Võiks arvata, et nõnda tõsise kirjutamise kõrval ei jäänud Cartlandile üldse aega millegi muuga tegeleda, aga daamil on ka teened lennunduse ees: 1931. aastal läbis ta teise lennuki poolt õhku tiritud purilennukis 360 kilomeetrit ja osaliselt selle katse põhjal otsustasid britid Teises maailmasõjas kasutada sõdurite transportimiseks tuhandeid purilennukeid.

Barbara Cartlandi romaanid Foto: Aldo Luud

Allikas: barbaracartland.com.