Veenus (must täpp paremal) Päikese eest mööda liikumas. Alumine must laik on väikelennuk, mis on tunduvalt lähemal ja seetõttu paistab planeedist suuremana.Foto: GENE BLEVINS/Reuters/Scanpix
Müstika
22. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Veenusel mehi ei sallita (3)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Mehed on Marsilt, naised Veenuselt, väidab suhtenõustaja John Gray raamat, mille pealkiri on saanud lahutamatuks osaks popkultuurist. Kui mehed ootavad naisi aga lahkesti külla, siin neiud ei taha meessooga mingit tegemist teha.

Veenus on ainus planeet, mis on saanud nime Rooma jumalanna, mitte jumala (Marss, Jupiter, Neptuun, Saturn) järgi ja seetõttu võeti 1975. aastal vastu otsus, et edaspidi nimetatakse sealseid pinnavorme naisenimedega. Näiteks said Veenuse „mandrid“ nimeks Ištar ja Aphrodite vastavalt Babüloonia ja Kreeka armastusjumalannade järgi.

Üle kõige troonib Veenusel aga siiski mees! 1967 avastati planeedi kõrgeim tipp, enam kui kümne kilomeetri kõrgune mägi, mis sai enne uute reeglite kehtestamist nimes Maxwell Montes 19. sajandi füüsik James Maxwelli järgi.

Planeedi madalaim punkt, Diana Chasma on kannab Rooma jumalanna Diana nime.

Üks kiire fakt ka Marsi nimede kohta: kõik Marsi kraatrid, mille diameetriks on alla 60 kilomeetri, peavad nime saama Maa linnade järgi, kus on alla 100 000 elaniku. Ehk Tallinna kraatrit Marss kunagi ei saa.

Allikas: NASA