Soomes MMi korraldava Rahvusvahelise Kivi-Paber-Käärid Liidu logoFoto: wrpsa.com
Müstika
20. mai 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Kõige kallimas kivi-paber-käärid mängus selgitati miljonite saatus (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Kivi-paber-käärid mängus korraldatakse ka MMi – 2019. aasta maailmameister selgub novembris Soomes. Seal välja jagatavad võidusummad on aga tilulilu võrreldes maailma teadaolevalt kõige kallima kivi-paber-käärid duelliga.

Aasta oli 2005, kui jaapanlasest ärimees Takashi Hashiyama soovis maha müüa oma kunstikogu, kus teiste seas figureerisid selliste meistrite nagu Pablo Picasso ja Vincent van Gogh’ tööd. Mees ei suutnud aga valida Christie’s ja Sotheby’s oksjonimajade vahel ja seetõttu andis ta neile ülesande pidada kivi-paber-käärid duell. „See võib teistele tunduda imelik, aga ma usun, et see on parim viis valida kahe variandi vahel, mis on võrdselt head,“ selgitas Hashiyama.

Christie’si Jaapani haru juht veetis lahingule eelneva nädalavahetuse uurides mängu psühholoogilist tausta, kuid lõpuks langetas otsuse hoopis nende modernse kunsti osakonna direktor, kelle 11-aastased tütred soovitasid strateegiaks „käärid“ ja viigi korral sama korrata.

Sotheby’s otsustas, et tegu on täieliku õnnemänguga ja huupi langes liisk „paberile“. Nad kaotasid ja Christie’s teenis oksjoni vahendajatasuna vähemalt kaks miljonit eurot.

Allikas: New York Times.