Russell Schweickarti tehtud pilt avakosmosesse väljuvast David ScottistFoto: NASA/SIPA/SCANPIX
Müstika
15. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Enda meheuhkuse liiga suureks hindamine on astronautidele tõsine probleem

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Kosmoses ei kuule keegi su karjeid – nõnda väitis legendaarne film „Alien“ (mitte ajada segamini kahtlemata sama legendaarse „Tulnuka“ filmiga). Kosmoses ei näe keegi ka seda, kui sa vetsus käid, aga ikkagi kipuvad mehed (või vähemalt ameeriklased) ka privaatselt asju ajades oma, khmm, varustust üle hindama.

Russell Schweickart, kes käis kosmoses Apollo 9 missiooniga, selgitas intervjuus, kuidas käib avakosmoses oma ihuvajaduste rahuldamine. Sisuliselt on astronautidel skafandris kaheliitrine kotike, kuhu sisse vajadusel häda rahuldatakse. Kotini viib eriline ventiiliga varrukas, mida Schweickart nimetab kondoomiks.

„Meil on kolm suurust: väike, keskmine ja suur, vastavalt läbimõõdule ja seal on alati see väike egoteema, et millise sa siis valid,“ selgitas astronaut. „Kui sul on egoprobeem ja sa otsustad võtta suure suuruse, kui pidanuks olema keskmine, siis juhtub see, et esimest korda pissima hakates lõpetab pool uriini väljaspool kotikest ja sinu peal. See on viimane kord, kui sa selle eksimuse teed.“

Kuidas käivad protseduurid tagantpoolt tulevate väljaheidetega, ei hakka me lõunasel ajal kirjeldama, aga huvilised saavad seda Schweickarti inglisekeelsest intervjuust lugeda.

Allikas: NASA.