Garrincha (vasakul) 1962. aasta MMi veerandfinaalis Inglismaaga. Brasiilia võitis Garrincha kahe värava toel 3:1.Foto: Topham Picturepoint/Scanpix
Müstika
11. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Lapsed pissisid ära jalgpalli maailmameistri preemiaraha

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Möödunud sajandi 50ndate ja 60ndate Brasiilia jalgpallist rääkides käib enamasti läbi üks nimi – Pele. Teda mainisime me selles artiklis viimast korda. Siin tuleb juttu hoopis Garrinchast, kahekordsest maailmameistrist (1958, 1962) ääreründajast, kes kerkis tippu vaatamata tõsisele puudele.

Manuel Francisco dos Santos sündis 1933. aastal väärarenenud selgrooga ja tema vasak jalg oli kuus sentimeetrit paremast lühem. Tavatust kehaehitusest pärineb ka tema hüüdnimi – Garrincha ehk Väike linnuke.

Garrincha muutis füüsilise puude oma eeliseks: rangjalgselt vutitähelt oli peaaegu võimatu palli võita ja temast sai Brasiilia koondise tõeline talisman. Mehe 50 koondisemängust kaotas Brasiilia täpselt ühe!! See teine brasiillane võis olla suurem täht, kuid Garrincha geniaalsus oli peaaegu ainuisikuliselt põhjus, miks Brasiilia 1962 MMi võitis.

Nagu ikka, käivad suurte võitudega kaasas ka preemiad. Garrincha andis auhinnarahad oma naise kätte, kes peitis need mustade päevade tarbeks laste madratsi alla. Ja sinna see jäigi, kuniks paar aastat hiljem rahahunnik täiskasvanutele meenus. Selleks ajaks oli preemiapatakast alles jäänud vaid mädanev paberihunnik, sest lapsed olid voodisse lasknud ja sellega raha hävitanud.

Allikas: Goalden Times.