Naine jalgrattal 20. sajandi algusesFoto: akg-images/Archie Miles/Scanpix
Müstika
9. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Hirmus terviserisk naistele: jalgrattalõust (1)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Jalgratas on hirmus leiutis ja ühele viisakale daamile ei kõlba kuidagi selle sadulas vändates füüsilisest pingutusest higistada. Lisaks võib nõnda tekkida kohutav puue nimega „jalgrattalõust“ – nii hoiatasid 19. sajandi lõpus meedikud. Täpsemalt väitis inglasest arst A. Shadwell: „Jalgrattasõitu kui moeröögatust on katsetanud inimesed, kes pole mingikski füüsiliseks pingutuseks valmis.“

„Ülepingutamine, ratta seljas püstises asendis olek ja pidev alateadvuslik pingutus tasakaalu säilitamiseks toob tihti kaasa väsinud ja kurnatud „jalgrattalõusta“,“ kirjutas 1895. aastal ajakiri Literary Digest. Haiguse sümptomid olevat vahel punetav, aga enamasti kaame jume, tumedad varjud silme all ja permanentselt kurnatud olemus.

Kuigi tõbi võis tabada mõlemast soost inimesi, olid eriti suures ohus naisterahvad, kes polnud erinevalt meestest ju füüsilise tegevusega harjunud. Osad väljaanded hoiatasid, et „jalgrattalõust“ jääb kandja näkku igaveseks, samas kui teised andsid lootust, et kui jalgrattast piisavalt kaua eemal olla, on võimalik loomuliku välimuse taastumine.

Allikas: Vox.com.