Robert Ballard näitamas Titanicu vrakil salvestatud kaadreid.Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix
Müstika
8. aprill 2019, 12:00

UUS RUBRIIK: PÄEVA KASUTU FAKT | Titanicu vrakki otsima läinud teadlased leidsid kogemata Titanicu vraki (3)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Tõenäoliselt pole sel mingit pistmist päevasündmustega ega praktilist väärtust. Kasutu fakti ainus eesmärk on avardada silmaringi ja/või pakkuda meelelahutust.

Ilmselt pole maailmas olnud ega tule ka edaspidi kuulsamat laeva kui Titanic – uppumatu palee, mis sai hukka juba oma esimesel reisil. Laineri vrakk leiti 1985. aastal ja sellega täitis seda otsima läinud ekspeditsioon ka oma väidetava eesmärgi.

„Väidetava“ seetõttu, et kui Robert Ballard merele läks, siis oli tema avalikuks eesmärgiks küll Titanicu leidmine, kuid tegelikult olid reisi rahastanud USA sõjaväelased andnud talle sootuks teistsuguse sihi: käia vaatamas, kuidas elavad tuumaallveelaevade U.S.S. Thresheri ja U.S.S. Scorpioni vrakkide reaktorid ja tuvastada, ega laevu ei uputanud ometi NSVL.

Ballard tegigi töö ära: tuvastas, et radioaktiivset materjali merre ei leki ja et venelaste kätt õnnetustes mängus polnud. Ekspeditsiooni oli selleks ajaks aga veel 12 päeva järgi jäänud ja nõnda otsustas ta ka reaalselt Titanicut otsima hakata. Nädal hiljem leidis ta maailma kuulsaima vraki.

USA merevägi oli uudisest šokeeritud, sest kardeti, et venelased saavad selle põhjal aru, mida Ballard tegelikult seal ookeani osas tegi. Terve maailm oli Titanicust aga nii lummatud, et keegi isegi ei kahtlustanud muid motiive.

Allikas: National Geographic.