Heath Ledger Ennis Del Marina filmis "Brokebacki mägi" (2005). Noore näitleja etteastet peeti Oscari nominatsiooni vääriliseks.Foto: AP/Scanpix
Inimesed
4. aprill 2019, 12:11

KURB AASTAPÄEV: Heath Ledger saanuks täna 40

Austraalia päritolu filmikuulsus Heath Ledger võinuks täna tähistada 40 aasta juubelit. Paraku suri ta vaid 28aastasena.

„Brokebacki mäe" tähe alasti surnukeha leidis 22. jaanuaril 2008 tema majapidajanna, kes oli hakanud muretsema, kui Ledger kokkulepitud ajal massööri oma tuppa ei lasknud.

Kohale kutsutud kiirabil ei õnnestunud Ledgerit elustada. New Yorgi Soho linnajaos asuva lukskorteri ülakorruse magamistoast leiti öölaualt mitu purgitäit käsimüügi- ja retseptiravimeid. Vaid mõni tund enne surma oli näitleja rääkinud oma õe Katherine'iga. Õde muretses, et unetuse all kannatav Heath võib ravimite pruukimisega liiale minna. Kuid too kinnitas: ta teab täpset doosi väga hästi.

Paraku polnud see tõsi. Koroneri teatel olid Hollywoodis superkarjääri teinud andeka näitleja surma põhjustanud kanged retseptiravimid, mida talle oli välja kirjutatud unetuse, ärevuse, valu ja külmetuse raviks. Näitleja tütar Matilda oli isa surma ajal vaid kaheaastane. Tütre ema, näitlejanna Michelle Williamsiga, Ledger enam koos ei elanud.

Austraalia päritolu Heath, kes oli Hollywoodis debüteerinud 1999 filmiga „10 põhjust sind vihata", oli tõusnud oma põlvkonna üheks erilisemaks näitlejaks. 2005. aasta „Brokebacki mäes" homoseksuaalset kauboid kehastades pälvis Heath nii Oscari, Kuldgloobuse kui ka Bafta nominatsiooni.

Enne surma oli Ledger valmis saanud filmi „Pimeduse rüütel", kus ta kehastas Jokkerit. Rolli eest määrati talle postuumselt nii Kuldgloobus kui ka Oscar.