Näitleja Felicity Huffman (paremal) saabub koos saatjaga kohtumajja. Oma tütrele garanteeris ta raha eest paremad eksamitulemusedFoto: AFP/Scanpix
Maailm
3. aprill 2019, 21:17

RIKKURITE PETUSKEEM: kes maksid oma võsukese heasse ülikooli saatmiseks altkäemaksu ja kui palju? (2)

USAs osalesid jõukad ja tuntud inimesed massiivses petu- ja altkäemaksuskeemis, et oma lapsukesed mainekatesse õppeasutustesse saata ning „lihtrahva“ laste ees eelisolukord tekitada. Tegemist on kõige mahukama ülikoolide sisseastumispettusega USA ajaloos ning puudutab teiste seas ka mainekaid kõrgkoole nagu Yale, Stanford ja Georgetown. Kolmapäeval ilmusid mõned neist lapsevanematest Bostonis kohtusse. ABC News pani kirja, milles neid süüdistatakse.

Pettuse taustast võib lähemalt lugeda SIIT. Kogu ettevõtmise liidriks oli firma Key Worldwide Foundation juht William Singer. Ettevõte tegeleb haridusnõustamisega. Vahemikus 2011-2018 võttis Singer jõukatelt lapsevanematelt altkäemakse ning maksis väiksemaid summasid edasi treeneritele, eksamihindajatele jne. Singer tunnistas end süüdi.

Jane Buckingham

Eneseabi- ja noorteraamatute autor Buckingham maksis Singerile 35 000 dollarit, et tema poja Jacki eest teeks sisseastumistesti ära 36aastane õppenõustaja Mark Riddell.

Felicity Huffmann

Teleseriaali „Meeleheitel koduperenaised“ näitleja Felicity Huffman maksis Singerile 15 000 dollarit. Huffmanil õnnestus sisseastumiseksameid korraldavat organisatsiooni veenda, et tema tütar vajab lisaaega. Selle aja sees toimetas Singer kohale eelmainitud Mark Riddelli, „eksamivolinikuks“. Aasta varem testi juba korra teinud neiu läbis selle nüüd 400 punkti võrra edukamalt. Paraku aga mitte omal käel. Huffman kaalus sama võimalust ka oma noorema tütre puhul, kuid loobus sellest mingil põhjusel.

Lori Loughlin ja Mossimo Giannulli

Loughlin on tuntud kui tädi Becky sarjast „Lastega kodus“. Tema abikaasa Mossimo on disainer ja endanimelise moefirma omanik. Abielupaar maksis ligi pool miljonit dollarit, et nende tütred loetaks Lõuna-Carolina ülikooli sõudmistiimi liikmeiks. Kumbki tüdruk pole elus sõudmisega tegelenud ega osalenud spordialal ka pärast kooli vastu võtmist. (Küsimus oli selles, et andekad sõudjad oleksid koolile vajalikud atleedid ning seega andis see neiudele „vähemsportlike“ kandidaatide ees eelise.) Tüdrukud lausa poseerisid sõudmismasinatel, fotod saadeti koolile koos teiste sisseastumispaberitega.

Elizabeth ja Manuel Henriquez

Manuel Henriquez on riskifondi omanik. Abikaasaga maksid nad oma kahe tütre eksamitulemuste võltsimise eest (jälle tegutses siin Mark Riddell). Lisaks maksid nad 400 000 dollarit, et William Singer maksaks osa sellest Georgetowni ülikooli tennisetreenerile, et too väidaks, et vajab nende vanemat tütart oma tennisenaiskonda.

Gordon Caplan

Advokaat Caplan maksis 75 000 dollarit, et Mark Riddell tema tütre eksamivolinik oleks. Lisaaja võitmiseks teeskles Caplani tütar, et tal on puue.

John B. Wilson

Wilsonile kuulub kinnisvarafirma. Maksis üle pooleteise miljoni dollari, et tema poeg ja kaks tütart Lõuna-Carolina ülikooli pääseksid. Tema poeg pääses ülikooli polomeeskonda, kuid mängima kordagi ei pidanud.

P.J. Sartorio

Mahetoidu ärikas Sartorio maksis Mark Riddellile 15 000 dollarit sularahas, et too tema tütre sisseastumiseksami vastused ära parandaks.

Toby MacFarlane

Kindlustusärimees maksis 200 000 dollarit, et tema tütar saaks ülikooli vastuvõtmisel eelise jalgpalli, poeg korvpalli mängimise eest. Kumbki ei osalenud kummalgi spordialal.

Homayoun Zadeh

Hambaarst maksis 55 000 dollarit, et tema tütart esitletaks sisseastumispaberitel kui head ja ülikooli tiimile vajalikku lacrosse'i mängijat. Tüdruk ei tegelenud tegelikult antud spordialaga.

Bruce ja Davina Isackson

Kinnisvaraarendaja ja tema naine maksid sadu tuhandeid dollareid, et aidata oma tütardel eksamipettust teha ning valetasid eri ülikoolidele, et tegemist on suurepäraste jalgpalluri või sõudjaga. Kusjuures, kohtule esitatud tõenditest selgub, et Isacksonide noorem tütar on tõepoolest väga sportlik, kuid ratsutaja, mitte sõudjana.

Gregory ja Amy Colburn

Gregory Colburn on arst. Colburnide pere advokaadid eitavad, et perepoeg eksamipettusel osales ning väidavad, et noormees sai testist läbi tänu oma tarkusele ning Colburnide vahistamine oli täiesti õigustamatu.