Foto: HEIKO KRUUSI
Blogid
3. aprill 2019, 00:02

Kuidas üliõpilased alustasid fosforiidisõda

Juhan Aare intervjuu Sojuzgorhimpromi juhi Juri Jampoliga lõhkes Eestis pommina. Rahvas sai teada, et kaevandamist ootab 500 miljonit tonni fosforiiti, kähku tuleb avada Toolse karjäär ja Kabala kaevandus ning mujalt NSV Liidust tuleva tööjõu tarvis tuleb Rakvere külge ehitada linn 10 000 inimesele.

Tartu ülikooli kahe teaduskonna komsomoliorganisatsioonid kutsusid 3. aprillil 1987 inimesed kokku asja arutama. Kogunemine sai tuntuks aulakoosolekuna, sest tulid ka vilistlased, õppejõud ja agaramad kultuuritegelased. Aulas oli toolidest puudu, rahvas tungles püsti seistes. Hirmunud Tallinn saatis kohale komsomolijuht Arno Almanni ja nõudis ülikooli parteikomiteelt, et koosolek tuleb teraselt ohjes hoida.

Hando Runneli sõnavõtt oli teravaim. Ta nõudis, et ministrite nõukogu esimees Bruno Saul maha võetaks, samuti referendumit isamaa kaitseks kaevandamise vastu. See ettepanek jäi ka aulakoosoleku otsustesse, kus nõuti ka täpseid sõltumatuid uuringuid enne, kui Kabala varusid üleüldse kinnitamiseks esitatakse. 

Aulakoosolek lõppes Runneli „Eesti lauluga“, kus on muu hulgas öeldud: „Virumaa ja Pandivere, mure täidab maa ja mere. Virumaa ja Pandivere, sinu eest ma pandin vere. Taevas, anna veel kord jõudu Virul võita surmaõudu.“