Keith SiilatsFoto: https://www.instagram.com/keith.siilats/
Tele
2. aprill 2019, 21:27

Fyre festivali korraldusmeeskonda kaasatud eestlane Keith Siilats: lahkusin meeskonnast, sest sain aru, et korraldajad on idioodid (3)

Tänases “Radaris” rääkis maailma suurima festivalipettuse, ehk Fyre festivali teemadel Eesti ettevõtja Keith Siilats. Mees kuulus festivali korraldusmeeskonda ning koostas isegi sellele esimese eelarve, kuid lahkus meeskonnast, kui sai aru, et korraldajad asja tõsiselt ei võta.

Fyre festivali korraldajad, tehnoloogiaärimees Billy McFarland ja omaaegne staarräppar Ja Rule, kuulutasid 2017. aasta kevadel, et sama aasta aprillis ja mais on tulekul maailmakuulsa USA muusikafestivali Coachella glamuurversioon – seninägematu elamus, kaks vapustavat nädalavahetust troopilisel Bahama saarestiku erasaarel tulvil parimaid toite tippkokk Steven Starri tiimilt, „kunsti, muusikat ja seiklusi“. Festival kukkus aga kolinal läbi ning meestelt nõutakse nüüd miljonites dollarites kahjutasu. McFarland istub praegu investorite petmise eest vangis.

Siilats sattus kurikuulsa Fyre festivali korraldusmeeskonda lennunduse kaudu. Korraldajate Billy McFarlandi ja Ja Rule’iga sai Siilats tuttavaks, Bahama saartel surfamas käies.

“Mina olin see, kes oli enne Bahamal käinud. Festivali juures olid minu peal niiöelda kohalik logistika: paadid, jetid, lennukid ja transport sinna, hotellid,” rääkis mees.

“Ma tegelikult tegin neile kõige esimese eelarve ka, see tuli päris hea välja. Tegelikult oleks seal õnnestunud raha teenida küll, ainuke asi oli, kas piletid saab müüa. Ja Rule ütles, et ole mureta, ma oskan müüa. Kui see asi oli korras, siis eelarve tuli täiesti normaalne välja. Esimese reklaamivideo tegime ka täiesti normaalse eelarvega,” meenutas ta.

Kuid järgmisesse reklaamklippi kaasati maailma tuntuimad modellid nagu Bella Hadid, Hailey Baldwin ja Emily Ratajkowsky.

“Tüdrukud olid 250 000 dollarit päev. Kui ma seda eelarvet nägin, kus video peale pandi poolteist miljonit dollarit, ma teadsin, et minu tabelis oli turunduseelarve mingi 200 000. Pärast seda ma mõtlesin küll, et okei, kasumisse see asi kohe kindlasti ei jää,” tõdes Siilats.

Kogus Netflixi dokumentaaliga kuulsust

Enne selle video tegemist tuli Bahamale viia aga jett. “Ma mõtlesin, et kuidas seda sinna paadiga saata, see oleks võtnud liiga kaua aega. Ma ostsin ühe jeti Floridast, sõitsin sinna saarele kohale, see võttis mingi kaks-kolm päeva aega. Päris karm sõit oli,” tõdes Siilats.

McFarland ja Ja Rule tulid Bahamale kohale ja jõid ennast purju. Kuigi Siilats keelitas mehi ja ütles, et öösel jetiga sõita ei tohi, läksid nad sellega siiski sõitma.

“Ja 15 minutiga tõmbasid köie mootorisse, jeti puruks. Nii ikka ei saa, seal oli niigi keeruline olukord, kui töötajad ise niimoodi käituvad…Järgmine nädalavahetus, pärast selle video tegemist, ma vaatasin, et teised tiimist on idioodid, siin oleks vaja aga tõsiselt võtta,” nentis ta.

Kui Siilats korraldajaid kritiseerima hakkas, paluti tal meeskonnast lahkuda, mida ta ka tegi. 

Paar kuud tagasi linastus Netflixis Fyre festivali kohta dokumentaalsaade, mille kaudu ka Siiats kuulsust kogus, just lennukipiloodina.

“Mul ei ole seal saates perekonnanime, et nendel inimestel, kes mind teavad, oleks naljakas, aga mingid võõrad ei paneks kokku. Aga tuntakse USA-s tänaval ära mind ja tahetakse pilti teha. Ma ei uskunud seda. Lennujaamas ka küsiti, kas ma olen Fyre festivali piloot. See on natukene naljakas,” ütles ta.

Käib kohut Boltiga ehk endise Taxifyga

Praegu panustab Siilats peamiselt elektritõukerataste renti pakkuvale start-upile Bolt. Just Bolti nime võttis endale paar nädalat tagasi ka Taxify. Nüüd peetakse kaubamärgi üle lahingut. Siilats plaan elektritõukerataste äriga laieneda ka Eestisse. 

"See on meie kaubamärk, meil käib selle üle vaidlus ja me tõenäoliselt võidame selle, et Taxify ei või seda kasutada. Kaubamärkidega on nii, et see, kes selle esimesena registreerib, see ka selle saab," ütles Siilats.