Evelin IlvesFoto: Kalev Lilleorg
Inimesed
2. aprill 2019, 13:22

TOP 5 | Roheline ruulib! Disainer Tim Bluzi lemmikkostüümid EFTA punaselt vaibalt (40)

EFTA gala on üks neist suursündmustest, mis toob alati punasele vaibale hunniku staare ja kauneid kleite. Disainer Tim Bluz viskas külalistele pilgu peale ja valis välja oma viis lemmikut.

Üldpildi kohta jagab Tim siiski ka omajagu kriitikat. „EFTA punane vaip demonstreeris veel kord meie staaride laiskust. Mulle tundub, et just see on paljude kodumaiste sõumaailma probleemide allikas, et kõik on erinevad – igaühel on oma ettekujutus tegelikkusest, moest ja stiilist. Aga sel aastal oli isegi neil, kel pole maitset, stiilitunnetust, fantaasiat või aega midagi erilist välja mõelda, hea võimalus midagi väärt kokku panna. Kevadine Tallinn Fashion Week oli nii mitmekesine, et igaüks leiab vabalt omale sealt inspiratsiooni või saab vähemalt uurida, mida tasub kanda ja mida mitte,“ sõnab Bluz.

„80% EFTA külalistest käis eelmisel nädalal Tallinn Fashion Weekil, aga miks? Kui inimene käis paar päeva enne EFTAt moenädalal päevakohast moekunsti nautimas, aga tuleb suurejoonelisele galale tuhmiks luitunud vanas kleidis, ilma soenguta, ja käitub nagu A-kategooria kuulsus, siis on see laiskuse tippvorm!“ põrutab Bluz. „Me ei saa seda aktsepteerida, vaatamata sellele, et meil on kombeks A-kategooria staare kogu südamest armastada. Ma saan aru, kõike juhtub – võib-olla oli inimesel raske päev, ta on väsinud, võib-olla on mehega tülis või ei too tema kuulsusestaatus piisavalt raha sisse…“

Bluz ütleb, et avaliku elu tegelasena tuleks vähemalt põhilisest etiketist kinni pidada. „Kui tuled EFTA galale samas riietuses, millega hommikul prügi välja viima läksid ja katsetad iga kaamera ees Beyonce poose, siis ei näita see midagi muud kui lugupidamatust. EFTA punane vaip meenutas pühapäevahommikust keskturgu – pitsid, öösärgid, peal lillekimbud, samethõlstid, odav trikotaaž…“

Mees sõnab, et viie lemmiku valimine oli päris raske. „Meestest ma ei hakka rääkima, sest seal polnud midagi eriti head, peale selle, et Taukar oli ideaalselt istuvas ülikonnas, nagu ikka. Naistest rääkides on mul hea meel, et mõned külalised ikka nägid vaeva ja võtsid üritust tõsiselt.“

Anu Saagim ja Reet Härmat

Anu Saagim; Kristina Võsu (TTV); Reet Härmat

Pole saladus, et nad on minu lemmikduo nii punasel vaibal kui ka igapäevases elus – alati värsked, erilised, loomingulised. Reet valis luksusliku kleidi Beatrice’i uuest kollektsioonist, mis on iseenesest juba suur eksperiment, kuna Beatrice’i looming on nii isepärane ja tehniliselt keeruline. Iga naine seda välja ei kanna, kuid Reet saab sellega ilusti hakkama. Ta näeb välja natuke müstilisem, kui oleme harjunud teda nägema, kuid punane vaip on üks kahest kohast, kus saab ja peab dramaatilisi asju katsetama. Teine on loomulikult voodi. See Kerli moodi ansambel toimib väga hästi ja tahaks selles suunas kindlasti rohkem eksperimente näha.

Anu on truu moeikoon. Kuna ta ei võtnud kunagi moodi liiga tõsiselt, suutis ta oma moevalikutega piire tohutult palju laiendada. Esmapilgul tundub, et ta pani selga täiesti juhuslikud asjad, mis ta leidis kapist viis minutit enne kodust väljumist, kuid see kombo täiesti ühendamatutest asjadest on tõesti austusväärne. Anu riietus on Svetlana Puzorjova moelooming ning  harmoneerub ilusti Reeda komplektiga. Svetlana Puzorjoval oli ka hiljuti toimunud TFW`il üks põnevamaid moekollektsioone. Pisikesed detailid, nagu mänguline sinine küünelakk ja käevõrud, lisavad ekstravürtsi ja muudavad terviku veelgi mahlasemas. Soeng sobib stilistikaga hästi ja rõhutab koos kõrvarõngastega kaela, nagu jaapani pärane vöö rõhutab siluetti. Mustad sukkpüksid tasakaalustavad proportsioone, muidu paistaks seelik liiga pikk. Viimse detailini läbi mõeldud komplektid, braavo!

Alexandra Elisabeth Ljadov

Alexandra paremal Foto: Erki Pärnaku

Rohelised toonid olid selle aasta galal väga suureks trendiks, aga vähe tegelasi kandis selle välja. Suur aplaus läheb Alexandra Elisabeth Ljadovile, väga suur lemmik! Tema valis ekstravagantsust Embassy of Fashion värskest kollektsioonis. Tänu oma karakterile suutis ta selle hästi individuaalseks muuta, mis on sellises meeldejäävas ansamblis üsna keeruline. Tal on väga eriline visioon ja ta oskab seda väljendada nii, et kogu rõhk jääks ikka tema persoonile, olenemata, kelle loomingut ta kannab. Tõeline proff! Isegi kreatiivne meik ja lõbus Disney soeng ei paista selle kõige juures võõralt, vaid mängivad pigem kaasa ja aitavad tema nägemust veelgi rõhutada. Minu meelest on kõige tähtsam see, et ta suutis meid üllatada. Ma ikka ootasin, et meie ahjusoe räpisensatsioon  murrab sisse mingis gangsteririietuses, aga üllatus-üllatus!

Evelin Ilves

Evelin vasakult teine Foto: Erki Pärnaku

Evelini komplekt paistis ka silma. Kimono-lõikega kleit, hästi väärikas kangas – või vähemalt tundub nii – ja õigesti valitud aksessuaarid. Evelin on meile aegade jooksul näidanud piisavalt katastroofilisi moevalikuid ja mul on hea meel, et ta suudab vahepeal demonstreerida midagi ülitrendikat ja innovatiivset. Kindlasti on see üks parimatest riietustest EFTA-l. Evelin mängib väga oskuslikult ja sundimatult kontrastidega. See võib tunduda juhuslik, kuid ei ole. Just nagu Anu Saagim, kombineerib ta esmapilgul ühtesobimatud asjad, nagu hõrgud ehted, korralik õhtusoeng ja –jumestus ning tossud. Aga see toimib. Stilistika on väga põnev, tervik on värske, efektne ja sobib kandjale väga.

Liis Lemsalu

Liis Lemsalu Foto: Kuvatõmmis Liis Lemsalu Instagram story'st/Erki Pärnaku

Liis Lemsalu valis galale saabumiseks smaragdrohelise õhtukleidi. Elegantne voogav kleit istus perfektselt ja rõhutas siluetti. Lavaleastumiseks vahetas ta komplekti ja teine, casual-stiilis komplekt oli ka päris huvitav. Liis jääb oma stiilile ikka truuks, ta eelistab pastelseid toone, kergust ja õhulisust. Ilusti tasakaalustatud ja trendikas look. Midagi sarnast võite vabalt näha paljude poodide vaateakendel – sinepikarva ummissärk, militaarstiilis kleit, mis on just õige pikkusega ja ei muuda tervikut liiga massiivseks, mustad kingad ja valged sokid. Värvide valik ja loomulik nude-jumestus tekitavad retromulje, aga miks mitte. Need kaks komplekti on täiesti vastandlikud ja Liis sai mõlemaga ilusti hakkama. Väga hea töö!

Mai Palling

Mai vasakul Foto: Erki Pärnaku

Mai Palling ja mood on põhimõtteliselt absoluutsed sünonüümid. Tema ei karda eksperimenteerida ja katsetab iga kord erinevat stiili. Omapärase lõikega drapeeritud kleit on pärit uuest Iris Janvieri kollektsioonist ja minu meelest üks nende silmapaistvamatest mudelitest. Beebiroosa värv on muidu päris ohtlik, kuid õnneks kannab Mai selle välja. Tänu õhtumeigile ja kontrastsetele kingadele ei muutunud ta elusuuruses vahukommiks. Tervik on hästi minimalistlik, samas väga päikeseline, soe ja loomulik, nagu mimoosiõied. Fassongis mängleb vabadus ja muretus, mis tuletab meile meelde, et elu on nii ilus ja iga päev toob midagi uut.