Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
2. aprill 2019, 13:20

Rõõmusõnum teadlastelt: Skrillexi muusika kaitseb sääskede eest (4)

Värske teadusuurimuse andmeil saab end sääsehammustustest säästa elektromuusikat kuulates – iseäranis dubstep'i, täpsemalt USA artisti Skrillexi loomingut.

BBC Newsi teatel uuris sääskedele ja nende levitatud haigustele keskenduv rahvusvaheline teadlaste tiim, kuidas mõjub Skrillexi muusika täiskasvanud Aedes aegypti'le, Zika viirust, kollapalavikku ja teisi tõbesid levitavale sääsele.

Miks see temp üldse ette võeti? Teadlaste sõnul on heli paljude loomade paljunemise ja ellujäämise seisukohast ülioluline. Skrillexi pala „Scary Monsters And Nice Sprites“ katsetati sääskede peal seetõttu, et selles segunevad väga kõrged ja väga madalad sagedused. „Putukate puhul ergutavad madalsageduslikud vibratsioonid seksuaalsuhtlust, samal ajal kui vali heli segab sama liigi esindajate ja rünnakuobjektide signaali tajumist.“

Selgus, et emaseid sääski Skrillexi pala lõbustas ning nad ründasid oma ohvreid hiljem ja harvem kui need sääsed, kellele dubstep'i ei mängitud. Teisalt astusid sääsed Skrillexi taustal märksa vähem seksuaalvahekorda kui muusikata jäetud katsealused. Teadlased usuvad, et sääskede kantavate haiguste vastu on tulevikus võimalik kasutada muusikalist kaitset.