EFTA 2019Foto: Erki Pärnaku
Tele
1. aprill 2019, 22:50

BLOGI JA GALERII | Eesti filmi- ja teleauhindadel pärjati parimaks filmiks „Seltsimees laps“, parim teleseriaal on „Litsid“ (66)

1. aprillil jagati välja tänavused Eesti filmi- ja teleauhinnad. Nii filmi- kui teleauhindade kategooriates jagati välja 15 auhinda. Suurejoonelist auhinnagalat juhtis näitleja Tõnis Niinemets.

Nii nagu igal aastal, ootas ka tänavu nii televaatajaid kui ka kohalolijaid rikkalik meelelahutusprogramm. Lavale tulid Priit Võigemast ja Vaiko Eplik, Liis Lemsalu, Estonian Voices, slackliner Jaan Roose, lisaks oli laval eestlannast modell Alexandra Elizabeth Ljadov (artistinimega Majorlilkween).

Filmikategooria auhinnad:

Parim mängufilm - "Seltsimees laps"

Parim dokumentaalfilm - "Ahto. Unistuste jaht"

Parim animafilm - "Teofrastus"

Parim lühifilm - "Mu liha ja veri"

Parim naisnäitleja - Ingrid Isotamm ("Tuliliilia")

Parim meesnäitleja - Reimo Sagor ("Võta või jäta")

Parim režissöör - Parim filmirežissöör on Moonika Siimets ("Seltsimees laps").

Parim stsenarist - Raimo Jõerand, Kiur Aarma, Ari Matikainen ("Rodeo")

Parim operaator - Joosep Matjus, Atte Henriksson, Janne Henriksson ("Tuulte tahutud maa")

Parim helilooja - Tõnu Kõrvits ("Seltsimees laps")

Parim kunstnik - Pärtel Tall ("Teofrastus")

Parim helirežissöör - Matis Rei ("Põrgu Jaan")

Parim monteerija -  Erik Norkroos, Kersti Miilen, Jaanis Valk ("Ahto. Unistuste jaht")

Parim kostüümikunstnik - Jaanus Vahtra ("Põrgu Jaan")

Aasta tegija - Jaanis Valk (töö eest dokumentaalfilmi “Ahto. Unistuste jaht” juures)

Telekategooria auhinnad:

Parim tõsielusaade (factual) - "Osoon"

Parim teleseriaal - "Litsid"

Parim meelelahutussaade (k.a. reality) - "Su nägu kõlab tuttavalt"

Parim uus saade - "Esimene stuudio"

Parim erisaade - "Arvo Pärdi keskuse avamine"

Parim ajakirjanduslik lugu - "Laste delikaatsed dokumendid internetis" ("Radar", autorid Eeva Esse, Priit Pärnapuu)

Parim naisnäitleja televisioonis - Laine Mägi ("ENSV")

Parim meesnäitleja televisioonis - Priit Võigemast ("Alo" ja "Pank")

Parim naissaatejuht - Reet Linna ("Prillitoos")

Parim meessaatejuht - Karl-Erik Taukar ("Eesti otsib superstaari")

Parim režissöör - Eva Katariina Taimre ("Eesti laul")

Parim stsenarist - Martin Algus ("Miks mitte?!")

Parim toimetaja - Anne-Mari Müller ("Roaldi nädal")

Parim operaator - Raul Priks ("Eesti Laul", "EV100 juubeliülekanded", "Paavsti visiit", "Üheslaulmine", "Väikesed hiiglased", "Su nägu kõlab tuttavalt", "Eesti otsib superstaari", "Tunnen sind läbi ja lõhki", "Inglite aeg" ja paljud teised)

Aasta tegija - Magnus Müürsepp (“MyHits Awards”, “Eesti Muusikaauhinnad”)

22:47
Terttu Jazepov

"Tegelikult jutustame kõik lugusid. Kõige olulisem on, et teeme seda südamest, ausalt ja jääme iseendaks. "Seltsimees laps" on meie kõigi armastatud Leelo lugu, mis puudutab igat peret. Oleme filmiga teinud maailmale ringi peale ja näinud nii palju pisaraid ja naeru ja see teeb rõõmsaks, sest oleme hakkama saanud millegi suurega. Meil on Eestis nii palju annet ja tore, kui saame seda välja viia," ütles filmi produtsent Riina Sildos.

"Tänase EFTA gala jooksul panin tähele, et paljud rääkisid poliitikast ja mõtlesin, et võiks ka osa võtta. Mida räägin, ei ole väga kasulik, aga kui kuulen raadiost ja näen telekast, mida poliitikud räägivad, siis ütlen ausalt, et mulle meenutab see alati pudisevat leiba. Kui selle filmi lõpetasime, arvasin, et film saab läbi ja kõik. Ja siin ma nüüd seisan. Üks lause, mida olen tahtnud väga paljudes kohtades öelda: Ma väga-väga loodan, et see, mis Leeloga filmis juhtus, ei juhtu enam iialgi ühegi lapse või täiskasvanuga," rääkis peaosatäitja Helena Maria Reisner.

22:41
Terttu Jazepov

Parim mängufilm on "Seltsimees laps".

22:40
Terttu Jazepov

"Nagu näete, olen täna siin üksi. Minu kõrval pole Kaupo Karelsoni, sest just praegu käivad meil ühe teise suure muusikalise saate võtted. Ta oleks tahtnud siin väga olla ja pidime kulli ja kirja viskama, et kumb siia tuleb. Sõnum on meil teile üks, kes te töötate filmi- ja telemaailmas: suur-suur aitäh teile selle eest, mida teete. See on väga oluline, sest meie käes on hääl öelda välja seda, mida just sel konkreetsel hetkel on vaja ühiskonnas öelda. Üksõik, kas teeme seda teraval ja sirgjoonelisel moel nagu "Pealtnägija ja "Esimene stuudio" või läbi huumori ja muusika nagu meie."

22:37
Terttu Jazepov

Parim meelelahutussaade on "Su nägu kõlab tuttavalt".

22:35
Terttu Jazepov

"Kas mees on see, kes astub nõrgema kaitseks välja või see, kes lööb maasolijat või õigustab oma sõpru, kes seda teevad. Kas mees on see, kes enne ütleb ja siis mõtleb või läheb välismaale ja põhimõtteliselt oksendab mikrofoni. Kas mees on see, kes püüab aru saada teisest inimesest või ähvardab mässuga. Kas mees on see, kes on kaastundlik ja empaatiline või rõõmustab, kui mõned inimeste teed lähevad lahku. Kas mees austab kaaskodanike soove ja vabadusi või üritab kõigest väest neid keelata ja takistada. Kas mees vastutab oma tegude eest ja vastutab seeläbi oma saatuse üle või kelgib, et aga kõik teised teevad ju ka. Kas mees süüdistab pidevalt teisi või vaatab ise peeglisse. Haridust pole - õpetajad süüdi. Raha ei ole - rikkad on süüdi. Teised on alati süüdi. Kes on see mees, see Eesti mees, kes on need mehed, kes hakkavad meie riiki juhtima."

22:26
Terttu Jazepov

Parim eesnäitleja filmis on Reimo Sagor ("Võta või jäta").

22:23
Terttu Jazepov

"Tänan meeskonda, nagu siin traditsiooniks on kujunenud. Eelkõige juhiksin tähelepanu stsenaristidele. Nad liigituvad inimeste hulka, kellel on ideid. Ja nemad annavad tööd meile, kõigile teistele. Tänan oma kolleege, partnereid, produtsenti, operaatoreid. Tänan oma vanaema, tervitan teda siinkohal. Tänan oma vanemaid. Tervitan Eero Epnerit, sest ta on tore inimene."

22:21
Terttu Jazepov

Parim meesnäitleja televisioonis on Priit Võigemast ("Alo" ja "Pank").

22:16
Terttu Jazepov
EFTA 2019 (Erki Pärnaku)
22:13
Terttu Jazepov

"Tahaksin öelda, et jumal tänatud. Kui seda sarja koos Mardiga alustasin, siis ütlesin sõpradele, et enne, kui jõuan põrgusse, tahan taevast läbi käia. Tänan, Mart, et usaldasid mind produtseerima. Olen sinu kõrval palju õppinud," ütles Tuuli Roosma.

"Mina ei tahagi nii väga minevikku vaadata. Tahaksin tuleviku mõttes öelda, et kui meie plaan jätkub täispika filmiga, saab Tõnis Niinemets oma kauaoodatud filmirolli. Kui seriaal peab Tallinna TV-s vastu 30-40 hooaega, saabki Helena Maria Reisner kukke mängida nagu Merle Palmiste," sõnab Mart Sander.

22:09
Terttu Jazepov

Parim teleseriaal on "Litsid".

22:08
Terttu Jazepov

"Mul on eriti hea meel, et loodusfilm sai selle auhinna. Künname loodusfilmi põldu ühiselt, rahvus polegi tähtis."

"Ja veel - on üks huvitav tähelepanek, et nendes riikides, kus väga ekspluateeritakse loodust, suhtutakse väga üleolevalt naiste õigustesse. Minu meelest ei taha me sellised olla. Loodan väga, et seniks, kuni püsivad meie metsad, jõgedes voolab vesi, püsime ka meie edasi."

22:02
Terttu Jazepov

Parimad filmioperaatorid on Joosep Matjus, Atte Henriksson, Janne Henriksson ("Tuulte tahutud maa").

21:57
Terttu Jazepov

"Ma olen väga-väga-väga tänulik. Aitäh võttegrupile."

21:56
Terttu Jazepov

Parim naisnäitleja filmis on Ingrid Isotamm ("Tuliliilia").

21:52
Terttu Jazepov
EFTA 2019 (Erki Pärnaku)
21:52
Terttu Jazepov

"Ats, ma olen televiisoris!" hõikab Laine Mägi oma tänukõnes.

21:50
Terttu Jazepov

Parim naisnäitleja televisioonis on Laine Mägi ("ENSV").

21:48
Terttu Jazepov

"Mõtlesin, et äkki on aprillinali. Siin ma seisan, mööbliese teie kodudes, nagu Vahur Kersna mind väga värvikalt kirjeldas. Tundub, et aastate jooksul pole ka enam antiik, vaid kipub vanavarasse minema. Mul on hea meel, et olen saanud teha tööd ühes televisioonis, mis on ka parim. On olnud häid ja paremaid päevi. Loomulikult tänan kõiki televaatajaid, kes viitsivad pühapäeval teleka lahti teha ja tund aega minuga koos veeta. Selleks, et jõuda nii kaugele, tuleb teha "Prillitoosi" saadet - Marko, Anu, Grete, pange end järjekorda ja vaadake, kes esimesena kohale saab."

21:45
Terttu Jazepov

Parim naissaatejuht on Reet Linna ("Prillitoos").

Loe rohkem