Fanatism: tuleroaks lähevad noorteromaanid, teiste usundite sümbolid ja valge elevantFoto: Fundacja SMS Z NIEBA / Facebook
Maailm
1. aprill 2019, 18:05

FOTOD | Poola preestrid põletasid Harry Potteri raamatuid (23)

Katoliku kiriku preestrid Poolas põletasid nädalavahetusel raamatuid, mida peavad ebasündsaiks, patusteks või pühadust rüvetavaiks. Põletamisele kuulusid ka võluripoisi Harry Potteri lood.

BBC vahendab, et üritus toimus Koszalini linnas ning seda viis läbi katoliku rühmitus SMS Z NIEBA ehk SMS taevast.

Preestrid marsivad koos rüveda pagasiga lõkkeplatsile Foto: Fundacja SMS Z NIEBA / Facebook

Miks jäi süvausklikele ette just „Harry Potteri“ sari? Piiblis on nimelt lõike, mis maagia ja nõiduse hukka mõistavad. Seega on raamat nõidadest ja võluritest mõnede pühakirja väga otseselt tõlgendavate inimeste arvates pühadust teotav. Seda hoolimata sellest, et raamatu nimitegelane on kangelane, kes võitleb kurjust kehastava Voldemortiga.

Preestrid marsivad koos rüveda pagasiga lõkkeplatsile Foto: Fundacja SMS Z NIEBA / Facebook

Lisaks „Potterile“ visati leekidesse veel hunnik raamatuid, nende seas „Videvik“, milles tegutsevad vampiirid. Tuleroaks läks ka üks elevandikujuke, puust must kass, hindu jumaluse Shiva kuju, roosa vihmavari ja Aafrika hõimu rituaalide mask.

Lapsigi julgustati pühadust teotavaid raamatuid kokku koguma Foto: Fundacja SMS Z NIEBA / Facebook

Katoliku kirikul on Poola ühiskonnas suur mõju. Sellele vaatamata ei ole kõik rühmituse Facebooki lehel raamatupõletamise pilte vaadanud inimesed nähtuga rahul. Üks kommenteerija tuletab meelde Saksa poeedi Heinrich Heine tsitaati: „Kus põletatakse raamatuid, seal põletatakse ükskord ka inimesi.“

Tuleroaks läksid Aafrika mask, noorteromaanid ja Shiva kuju Foto: Fundacja SMS Z NIEBA / Facebook