VÕIDUELEVIL: Volodomõr Zelenskõi vestleb pärast hääletamas käimist ajakirjanikega.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
1. aprill 2019, 09:04

Ukraina kuumaverelised presidendivalimised: teises voorus võtavad mõõtu telekoomik ja praegune president (20)

Ukraina presidendivalimiste eilne esimene voor möödus lõunamaiselt kuumavereliselt. Uudisteagentuur Unian teatas kaklusest valimiskomisjoni liikmete vahel, võimalikust hääleostmisest, katsest süüdata hääletuskaste, isegi sünnitamisest ühes Kiievi valimisjaoskonnas. Ühes linnas suleti kaheks tunniks metroo pärast teadet, et rongid on mineeritud. Pommiohu tõttu tuli Kiievis evakueerida välisajakirjanike meelishotell.

Hääletamine kestis kella kaheksast hommikul kella kaheksani õhtul kohaliku aja järgi. Lävepaku küsitluste põhjal võib eeldada, et presidendivalimiste teise vooru lähevad noorte lemmik, tuntud telekoomik Volodomõr Zelenskõi ja praegune president Petro Poroshenko, miljardär, keda süüdistati võimetuses riigis lokkava korruptsiooniga toime tulla. Vähem võimalusi on endisel peaministril ja poliitvangil Julia Tõmošenkol, kes kandideerib riigijuhiks juba kolmandat korda.

Kolmandat aastat teleseriaalis presidenti mängiv Zelenskõi arvas hääletades, et Ukrainas algab nüüd uus elu. „Uus elu, normaalne elu ilma korruptsiooni ja altkäemaksudeta,“ lubas Zelenskõi, kes toetajate meelest on valimistel ainus värske nägu, kes suudab tõepoolest Ukraina poliitikat puhastada. 

VÕIDUELEVIL: Volodomõr Zelenskõi vestleb pärast hääletamas käimist ajakirjanikega. Foto: Reuters/Scanpix

Zelenskõi naljatas, et ta võib võita juba esimeses voorus, kuid tõsinedes lisas, et poliitikast ta ei loobu. „Kui ma nüüd teise vooru ei pääse, siis keskendun sügisestele parlamendivalimistele,“ lubas ta.

Porošenko rääkis valima tulles rahvale Ukraina teest Euroopa Liitu ja NATOsse. Avalikult venemeelseid kandidaate valimistel pole peale endise asepeaministri Juri Boiko, kes oli kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši lähedane tuttav ja parteikaaslane. Tõenäoliselt pole eriti palju ka Putini-meelseid valijaid, sest ühtegi valimisjaoskonda Venemaal elavate ukrainlaste jaoks ei avatud. Välismaal olnud valimisjaoskondade juures olid aga kõikjal pikad sabad ning kohalikud uudisteagentuurid rääkisid kui kangelasteost, kuidas Hiinas õppiv ukrainlanna pidi valima pääsemiseks rohkem kui 450 kilomeetrit maha sõitma. 

Valida võis eile 39 kandidaadi vahel, mistõttu valimissedel oli 80 sentimeetri pikkune. Rikkumisi oli valimistel palju, juba kella neljaks pärastlõunal oli politsei saanud nende kohta 950 teadet. Enamasti oli tegu pisirikkumistega, kuid tosinal juhul algatati kriminaalmenetlus. Tähtsamate kandidaatide valimisstaabid teatasid tuhandetest rikkumistest, mida täheldasid nende vaatlejad.

Vaestel presidendiks asja ei ole

Peamised kandidaadid ei saa vaesuse üle kurta. Zelenskõi on lisaks meelelahutus- ja toitlustusärile osalus ka ehitusettevõttes. Kokku on ta osanik seitsmes Ukrainas ja viies välismaistes offshore'ides registreeritud kompaniis. Ta abikaasal on veerand kalatööstuskäitise aktsiaist. Poroshenkoga seotud firmade loetlemine läheks pikale – neid on üle saja. Kroonijuveeliks on siin kondiitritööstus Roshen, mida miljardärpresident lubas ametisse asudes võõrandada, aga pole seda tänini teinud. Küll aga on ta oma presidendiajal soetanud vähemalt ühe maksuvabas piirkonnas registreeritud firma, Prime Asset Partners Ltd Briti Neitsisaartel. Tõmošenkol pole ametlikult ühtegi firmat. Küll aga on neid tema abikaasal, kes tegutseb kosmeetikaäris ja elektritootmises.

OOTAB JUMALALT ABI: Valija palvetab enne hääletama asumist. Foto: AFP/Scanpix