Gert RaudsepFoto: Teet Malsroos
Tele
29. märts 2019, 15:09

„Ringvaate“ Terasmikrofoni preemia laureaat on Gert Raudsep

Juba kuuendat aastat järjest annab "Ringvaate" toimetus välja Terasmikrofoni preemia näitlejale, kelle intervjuu andmise lahkus ning oskus, võime otse-eetris särada ja mängulisus on toimetusele kogu hooaja jooksul jätnud kõige parema mulje. Tänavu pälvis auhinna näitleja Gerd Raudsep.

Auhinna omistamisel võetakse arvesse intervjueeritava kepsakat esinemist ja valmisolekut väljuda süngetest ja sügavatest teatri ja filmiteooria sügavikest. Laureaadi valib “Ringvaate” toimetus ühe hooaja jooksul stuudios käinud näitlejate ja lavastajate hulgast.

Tänavused nominendid auhinnale olid Gert Rausep, Ester Kuntu, Peeter Oja
ja Anne Veesaar.

Raudsep pälvis Terasmikrofoni auhinna tänavu arvatavasti selle eest, et luges mullu novembris "Ringvaate" otse-eetris ette kogu ÜRO ränderaamistiku teksti, mis toona valitsuse kriisi viis.

Mees tunnistas "Ringvaatele" Terasmikrofoni auhinda Teatriauhindade galal kätte saades, et ränderaamistiku ette lugemine oli üpris suur väljakutse, kuid see oli vajalik. "Ma arvan, et poliitiliselt oli tähtsam näidata, kui üks näitleja on otse-eetris võimeline seda läbi lugema, siis on võimelised kõik inimesed kodus seda läbi lugema, mitte ei peaks uskuma ma ei tea mis juttu selle kohta, et kas see on superhea või superhalb. Tehke oma otsus ise!" sõnas ta.

Toona, pärast ränderaamistiku ette lugemist hindas Raudsep, et antud dokument ei puuduta absoluutselt pagulasi. "Minu arust see määrab või proovib määrata sarnaselt inimõiguste deklaratsioonile üldised põhimõtted mismoodi neid inimesi kohelda, kes rändavad ühest riigist teise, rändava tööjõuotsingul, Eestist näiteks Austriasse Viini ooperisse laulma, Eestist Iirimaale või Ukrainast Eestisse. Sarnaselt nendega mis toimub Aafrikas, Lõuna-Ameerikas, vaesemates piirkondades, kus inimesed on rände teel," arvas ta.

Raudsep nentis, et näitlejana ei ole ta kunagi pidanud nii pikka ja täiesti võõrast teksti otse-eetris ette kandma. "Näitlejana midagi ette lugedes oled selle enne läbi töötanud. Praegu oligi mu eesmärk olla kõigi nendega, kes selle kohta midagi arvavad, aga pole elus seda lugenud. Ma jätsin arvamise pärastiseks, aga vähemalt lugesin enne läbi!" ütles ta.

Nagu toona, on ka praegu poliitiline olukord Eestis väga pingeline. Raudsepa arvates ei ole preagu teatril kohustust sellesse olukorda sekkuda. "See on eelkõige inimeste kohustus, mitte teatrite, hakata kedagi päästma või kellegi poolt või vastu olema. Inimesed saavad seda ise teha," sõnas ta.

Terasmikrofoni auhind koosneb väikesest metallist mikrist ja juhtmest ja see pärineb ERR-i varasalvedest. Mikrofon on muideks ka täiesti kasutuskõlblik! "Ma mäletan mu isal oli ka selline mikrofon, see käis lintmaki külge," kommenteeris Raudsep.

2014. aastal pälvis esimese Terasmikrofoni näitleja Tiit Sukk, seejärel auhinnati sellega näitleja Märt Avandit ning 2016. aastal NUKU näitleja Mart Müüriseppa. 2017. aasta Terasmikrofoni võitis Juss Haasma ja eelmisel aastal nimetati toimetuse lemmikuks Anne Veesaar.