Lennart Meri 1960. aastate lõpusFoto: Viktor Salmre
Inimesed
28. märts 2019, 17:43

Dokumentaalfilm Lennart Merist, „Mina olengi protokoll“ (8)

Reedel, 29. märtsil saanuks president Lennart Meri 90-aastaseks. Sel puhul jätkub rahvusringhäälingus eriprogramm.

„Mind ei ole protokoll kunagi seganud. Kui see on teel ees, siis ma astun üle.“ Nii olevat öelnud president Lennart Meri. Protokollist üle astuda saab see, kes seda hästi tunneb, teised lihtsalt eksivad üldtuntud reeglite vastu.
Pühapäeval kell 20 esilinastub ETV-s saade „Mina olengi protokoll. Lennart Meri“, kus Meri mõtted ja teod elustuvad meenutuste ja arhiivimaterjalide kaudu. Riigimeest meenutavad kolleegid ja lähedased, sealhulgas Mart Meri, Piret Saluri, Jüri Luik, Tiit Pruuli, Enn Säde ja Tiina Kaalep. Saate autorid on Renita Timak, Indrek Kangur ja Lii Kuldmäe.

Ka ETV2 pühapäevane teemaõhtu on pühendatud Meri rikkalikule pärandile. Muuhulgas jõuavad vaatajate ette 2001. aastast pärit Vahur Kersna intervjuu ning haarav tagasivaade ta filmirännakutele.

Kell 21.45 algab Meri soome-ugri väikerahvastest rääkiv autorifilm „Veelinnurahvas“ (1971). Kell 22.40 järgneb „Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt“ (2011), kus jälgitakse Meri filmitegemisi alates 1964. aastast, mil ta kutsuti tööle Tallinnfilmi toimetusse ning kus temast sai üsna varsti võtmeisik Eesti-Soome filmikoostööplaanide kavandamisel. Dokumentaalfilmis jutustatakse antropoloogiliste dokumentaalfilmide „Veelinnurahvas“ (1970), „Linnutee tuuled“ (1977), „Kaleva hääled“ (1986), „Toorumi pojad“ (1989) ja „Šamaan“ (1997) valmimislugu. Filmiõhtule pannakse punkt kell 23.40 algava filmiga „Linnutee tuuled“ (1977), mis jutustab Uurali hõimude juurtest.

Kultuuritegelase ja riigimehe loomingulist ja üllatavat külge avab ka reedel kell 14.05 Vikerraadios algav saade „Vasar“.

Eriprogrammis tõuseb korduvalt fookusesse ka Lennart Meri kirjutatud „Hõbevalge“. Kas see teos on mõjutanud teaduse arengut ja mida arvata uute teadmiste valguses tema teooriast läänemeresoomlaste päritolu kohta – seda küsib akadeemik Valter Langilt laupäeval Vikerraadio saates „Eesti lugu“ saatejuht Piret Kriivan.

„Hõbevalge“ võetakse laupäeval kell 14.05 luubi alla ka kirjandussaates „Loetud ja kirjutatud“ Urmas Vadi juhtimisel ning samal õhtul on Vikerraadio eetris 2009. aastast pärit „Ööülikooli“ saade „Lennart Meri „Hõbevalge 2““, milles kõnelevad Mart Meri, Marek Tamm, Ain Mäesalu, Hasso Krull ja Aavo Kokk. Klassikaraadios kuuleb salvestust pühapäeval kell 22.05.

-------------------

„Aitäh, kallis Lennart!“

Iseseisvuse taastanud Eesti esimese presidendi, kirjaniku ja filmilooja Lennart Meri 90. sünniaastapäeva tähistamiseks loevad Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli esimese kursuse tudengid reedel presidendi kantselei ees 90 minutit tema loomingut.

Kell 15 algavast üritusest „Aitäh, kallis Lennart!“ on oodatud osa saama kõik huvilised. Peamiselt kantakse ette lõike 1976. aastal ilmunud raamatust „Hõbevalge: Reisikiri tuulest ja muinasluulest“.

--------------------

Andres Tarand meenutab ERM-is Meri

Reedel ja laupäeval meenutatakse Eesti Rahva Muuseumis president Lennart Meri programmiga „Lennart Meri – riigimees, teadlane ja trikster“.
Reedel näidatakse päeva jooksul vahetuvate näituste saalis Meri filmirännakute pildialbumit. Kell 13 ja 16 algab ERM-i näitustel giidituur „Lennart Meri radadel“.

Laupäeval kell 13 algab 1990. aastaid kajastaval näitusel „Ise tehtud Eesti“ kohtumine geograafi, klimatoloogi ja poliitiku Andres Tarandiga, kes jagab meenutusi Merist kui riigimehest. Keskpäeval algab samas näitusesaalis filmiprogramm, kus näidatakse filmi „Tantsud Linnuteele“, mis jälgib Lennart Meri filmitegemisi alates 1964. aastast. Lisaks on programmis tema filmid „Veelinnurahvas“, „Linnutee tuuled“ ja „Šamaan“. Laupäevased giidituurid „Lennart Meri radadel“ algavad kell 11 ja 16.

Mõlema päeva programmis saab osaleda näitusepiletiga. Giidituuridele ja kohtumisele Andres Tarandiga tuleks registreeruda aadressil www.erm.ee/et/Meri-90.

Lisaks saab Silla-alal tutvuda miniatuuride näitusega „Lennart Meri ja tema aeg 90-ndatel“, mis põhineb kogumikul „Paku ja Sarneti koomiksid. Valitud teosed 1993–1995“.