Juhan Ulfsak teatriauhindade jagamiselFoto: Teet Malsroos
Tele
28. märts 2019, 12:01

TSENSUUR?! ERR selgitab, miks lõigati teatriauhindade saatest välja Juhan Ulfsaki poliitiline hoiatus (127)

Kolmapäeva õhtul jagati Rakvere teatris teatriauhindu ning lavastajaauhinda vastu võttes kutsus Juhan Ulfsak teatrirahvast üles vabaduse eest võitlema. Tema tänukõne kiskus üsna poliitiliseks. ERR on kõne aga oma ülekandest välja lõiganud.

„Ma ei tahaks ühest küljest kellegi peotuju rikkuda, teisest küljest siin kallite kolleegide ees seistes ma tunneks end imelikuna kui ma paari sõna veel ei ütleks,“ alustas Ulfsak oma kõnet.

„Mulle tundub, et siin on mingil määral diskuteeritud, mingil määral rõõmustatud, mingil määral ka problematiseeritud mõningase pöörde poolest konservatiivsuse poole, mis ka siin täna õhtul on võib-olla mingil moel märgata. Ma arvan, et me võime seda heatahtlikult nimetada maitse asjaks.

Ka eesti poliitika on hetkel pöördumas. Me võime seda heatahtlikult nimetada demokraatia pidupäevaks, aga mille eest ma tahaksin hoiatada või midagi öelda on nende kahe konservatiivsuse toksiline ühisosa. See avaldub siis, kui me räägime surnud koera lohistamisest, purki sittumisest, kui me mõistame kirjanike üle kohut ja see avaldub tuhandetes väikestes pisiasjades, mida meil võib-olla siiamaani pole olnud vajadust nii tähele panna ja nende suhtes nii ettevaatlik olla.

Mõned aastad tagasi mul oli au ja õudus töötada Ungaris ja ma olen näinud, kuidas see läheb. Ei ole üht suurt pauku, millele võiks näpu peale panna, mille vastu ühiselt üles tõusta ja see ära hoida. See juhtub iga päev, juhtub vaikselt. Ja kui sa räägid nende inimestega, küsid, kuidas see nii on läinud, siis vastuseks ei tule mitte tigedad sõnad ja konstruktiivne kriitika, vaid häbi. Inimestel on häbi, et see nii läks. Meie veel häbi ei tunne, aga võib-olla on meil järgmisel kultuuriministril ilus kaabu. Kuidas see kõik algab? See algab nii, et hakatakse kiusama väiksemaid.

Miks ma sellest üldse siin niimoodi räägin, sellest oleks palju lihtsam rääkida kuskil Kanuti Gildi kohvikus sõpradega, aga ma räägin just nimelt teie ees. Ma arvan, et alates nendest erialaliitudest, kes neid ilusaid preemiaid meil annavad, alates kõigist nende suurte ja hästiköetud majade juhtidest, kellel on ka poliitikale lähem juurdepääs. Me peame hoidma väikseid ja peame hakkama tegema seakisa, kui kellelegi liiga tehakse. See juhtub vaikselt, märkamatult. Häbi on sellepärast, et kui kellelegi tehti liiga, ei öelnud me midagi, sellepärast, et meie rahad jäid alles, meie majad on ikka köetud.

Lõpetuseks ma tsiteeriks meest, kelle vibe  on nii Ida-Euroopas kui meil kuhugi kadunud. See on Vaclav Havel, kes ütles, et kui tehakse liiga üksikule, ühele inimesele ja kui temalt võetakse vabadus, siis võetakse vabadus kõigilt. Ja teine asi, mis ta ütles: „Kunstnik, kes on võitjate poolel, on alati kahtlane.“ Aitäh teile!“

ERR: kõik saalis toimuv ei mahtunud saatesse

„Eile toimunud teatri aastaauhindade jagamiselt tegi täismahus otseülekande ERRi kultuuriportaal, ETV näitas sündmuse järgselt kokkuvõtvat saadet, mis andis kompaktse ülevaate Rakveres toimunust. Arusaadavalt ei mahtunud kõik saalis toimuv tunniajasesse saatesse. Kõik huvilised saavad eilset teatripidu täispikkuses järele vaadata ERRi kultuuriportaalist, samuti avaldas kultuuriportaal Juhan UIfsaki kõne,“ kinnitab ERRi kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe, et Ulfsaki kõnet ei tsenseeritud.

Teatriajakirjanik ja näitleja Margus Mikomägi kiitis Õhtulehele Ulfsaki kõnet. „Kõige kihvtim positsioon oli Juhan Ulfsakil, kes tuli lavale murega, et peame hakkama väikestele tähelepanu pöörama – et neile liiga ei tehtaks. Just suured, kelle katus läbi ei lase, peavad väiksemaid kaitsma. See on kihvt kodanikupositsioon, mis jäigi sellest õhtust kõige rohkem meelde.“