Andrus Vaarik ja Tatjana Kosmõnina
Teater
27. märts 2019, 22:55

TEATRIAUHINNAD | Tatjana Kosmõnina: „Ma ei tea, kas see on lõpp või millegi uue algus.“ (1)

„Ma pole veel aru saanud, mis minus toimub, sest selline tunnustus oli mulle tõesti ootamatu. Teadsin vähemalt alateadlikult, et Vene teatri näitlejana pole mul lootustki sellist auhinda saada,“ oli Tatjana Kosmõnina tunnustusest rabatud. „Ma ei tea, kas see on lõpp või millegi uue algus. Mida see tähendab ja kuhu edasi minna. Aga ma loodan, et see ei ole lõpp!“

Tatjana Kosmõnina sündis 2. detsembril 1980. aastal. Õppis Peterburi riiklikus teatriakadeemias draama- ja filminäitleja erialal, mille lõpetas 2003. aastal ja tuli seejärel Eestisse elama. Otsekohe lülitus Kosmõnina eksperimentaalseid ja alternatiivseid teatrisuundi esindava ühendusega Drugoi Teater ehk Teine Teater, mis tegutses viis aastat. 2005. aastal asus ta tööle Eesti Rahvusringhäälingus nii raadiouudiste toimetajana kui ka „Aktuaalse kaamera“ saatejuhina ja uudisteportaali toimetajana.

2011. aastal lavastas ta kirjandusfestivali „Dovlatovi päevad Tallinnas“ raames lavastuse „Loeme Dovlatovit“, järgmisel aastal sama festivali käigus aga lavastuse „Näidend. Juhan Viidingu luuletused“. Alates 2013. aastast töötab Tatjana  Kosmõnina Vene teatris. Aga et ta on alati aktiivselt osalenud kõikvõimalikes koostööprojektides, teab teda ka eestikeelne publik, näiteks lavastusest „Teisest silmapilgust“, mis sündis 2016. aastal Linnateatri ja Vene teatri ühistöös ning rääkis lõimumise ja integratsiooni teemadel.

Teatriekspert Jaak Alliku sõnul on Tatjana Kosmõnina tõusmas üheks kõige huvitavamaks naisnäitlejaks Vene teatris. „Samal ajal on tal ka lavastaja ambitsioonikust ja nii tõi ta 2018. aastal Vene teatris välja oma monolavastuse „Nastja Nastja, Nastja“. Mononäidendi puhul on see küllaltki riskantne ettevõtmine, kui sa ise oled lavastaja ja üksinda laval, aga „Nastja, Nastja, Nastja“ kohta tuleb küll öelda, et Tatjana Kosmõninal on see kahtlemata väga suur kordaminek,“ märkis Allik.