Foto: Teet Malsroos
Teater
27. märts 2019, 22:28

TEATRIAUHINNAD | Karl Laumets: ma ei oskagi oma üllatust ja imestust sõnadesse panna! (3)

"Ma ei oskagi oma üllatust ja imestust sõnadesse panna," tõdeb lavastuse "Kalevipoeg" lavastajaauhina pävinud vanemuislane Karl Laumets. "Minu üllatus oli suur, kui olin nomineeritud. See oli suur rõõm! See, mis praegu toimub, on just nagu boonus. Minu võit oli juba enne laureaaditiitlit käes!"

Kust võtab noor teatraal pähe idee tuua lavale rahvuseepos? "Ütlen kohe, et tegelikult ütless mu kursavend Mehis Pihla, kui me alles lõpetasime kooli, et kui Vanemuine ei lavasta Eesti 100 raames "Kalevipoega", siis on midagi väga valesti," naerab Laumets. " Kui selgus, et lähen Vanemuisesse, küsisin mehiselt, kuidas siis jääb? Elu läks aga nii, et jäin seda üksi tegema, aga ma ei ole kinfle, kas ma ilma Mehiseta selle idee peale tulnud. Seda me ei tea keegi, aga olen Mehisele väga tänulik." 

Pearolli omaenda lavastuse krabas Lauets justkui möödaminnees endale, mis sest, et vastupidiselt eestlaste eepose peategelasele pole ta mitte mürkas ja väikse mõistusega mees, vaid pikakasvuline intelligent. "See ai kokku lepitud juba siis, kui otsustasime, et tahame seda lavastada," muigab Lauets. "Meie kontseptsioonis poel Kalevipoeg suur, lai ja turske tüüp, vaid pikka ja kõhetu nagu Karl Laumets."