Foto: Teet Malsroos
Teater
27. märts 2019, 22:26

TEATRIAUHINNAD | Allan Noormets: see auhind oli tõesti väga suur üllatus, sest see oli mu esimene! (4)

"See oli tõesti suur üllatus, sest nagu ma kõnes tsiteerisin Peeter Volkonskit, kes kunagi lausus, pole ma kunagi siit midagi saanud," särab Tallinna linnateatri näitleja Allan Noormets, kes pälvis meeskõrvalosatäitja auhinna Bubnovi rolli eest lavastuses "Põhjas". "See oli mu esimene preemia!"

"Vahest juhtub niimoodi, et kohe algusest peale, proovisaalide esimestes liikumistes, on kuskil midagi väga õiget," otsib Noormets vastust küsimusele kui kergelt või raskelt auhinnatud roll talle kätte tuli. "Me mõtleme lavastajaga ühtemoodi ja see tee, mida läbida, on aegusest peale õige tee. Seda ei juhtu väga tihti. Alguses ju seda ei tea, aga hiljem, kui tagasi mõtled, mismoodi see kõik sündis, siis võib isegi öelda, et see läks suhteliselt lihtsalt." 

Noormetsa sõnul on palju raskem siis, kui tuleb end murda, sest lavastjaga ollakse konfliktis või on lavastajal hoopis teine nägemus kui näitlejal. "Meil oli Uku Uusbergiga nagu mingi üks asi - enam-vähem ja see oli õnnistav," räägib Noormets. "Hiljem võib tunduda, et kõik tuli lõdvalt, aga tegelikult ei tulnud midagi lõdvalt. Libedalt, seda küll."

 Säärane juhuste kokkulangemine, et töötad lavastajaga, kellega oled ühel lainel ning tegu on ghaarava materjaliga, on näitlejale kui õnnistus, usub Noormets. "Need on õnnistavad hetked teatris," lisab ta. "Ma võin praegu öelda, et Uku on minu tüüpi lavastaja ja mulle väga meeldiks temaga veel koostööd teha, kui saab. Ta andis mulle selle usu tagasi, et teater on ikkagi kollektiivne kunst ja ainult ühistöös saab sündida lavastus, mis toimib."