Peeter RaudseppFoto: Teet Malsroos
Teater
27. märts 2019, 18:07

Teatriauhindade loominguline juht Peeter Raudsepp: meie lavastuse läbivaks kujundiks laval on müür

„Rahvusvahelise teatripäeva galat pole mul olnud au varem lavastada, nii et selliseid rahvapidusid ei ole ma väga palju teinud,“ tunnistab Rakvere teatri ja tänaõhtuse teatriauhindade gala lavastuse loominguline juht Peeter Raudsepp.

„Loomulikult on piduõhtu ametlik osa koondunud kõige rohkem ikka auhinnasaajate ümber. Meie poolt on siis sketšid ja lavastuse läbivaks kujundiks laval on müür. Müür, mis meie mõistes on paljutähenduslik selles mõttes, et tänapäeval püüavad inimesed palju müüre ehitada ja teised püüavad neid jällegi lõhkuda,“ räägib ta täna lavale toodavast lavastusest.

„Sellest lähtub ka meie lavakujundus ning mõned sketšid, mida me omakorda seome teatriteemadega, et näiteks, kas müürid on ehitatud projektiteatrite ja repertuaariteatrite vahele, või vanema ja noorema põlvkonna vahele. Kas müürid on ehitatud glamuurse seltskonna vahele, kes tahab oma kleiti, smokingut ja ennast tulla teatrisse näitama ja nende vahele, kes siis peavad võib-olla oma nõukogudeaegse ülikonnaga tulema, aga tahavad siiski saada ka mingisugust kinnitust, et inimene võib olla uhke ka ilma suure rahata,“ selgitab ta.

Raudsepa sõnul on sellised teemad ka Rakvere linnas päevakorral. „Eks siin ole ka rikkamaid inimesi ja vaesemaid inimesi ja ausalt öeldes kuulun mina ikka nende hulka, kelle jaoks teater on ikka kõikidele inimestele.“

Samas kinnitab Raudsepp et müüri kujundit ei peaks kartma, mis mõne inimese peas võiks ängiga seostuda. „Ei, ei, anname endale aru, et tegemist on estraadiliku etendusega, need on tõesti pastelsed visandid ja mõned natuke karikatuursema joonega sinna juurde. Põhiline on ikka see, et auhinnatud saaksid austatud ja me loome lihtsalt meeleoluka tausta. Saalis on ju teatriinimesed, meie enda inimesed ja me tahame, et kõigil oleks tore pidu.“