Velvo VäliFoto: LAURA OKS
Teater
27. märts 2019, 17:32

Rakvere teatri juht: erilist põhjust, miks tänavu teatrirahvas just Rakverre kokku sõidab, nagu polegi, aga kas iga kord ongi vaja põhjust otsida? (1)

„Minul Rakvere teatri juhina on au esimest korda rahvusvahelisel teatripäeval meie teatriüldsust võõrustada,“ ütleb Velvo Väli, kelle teatris tänavu teatriauhindu jagatakse. „Ma arvan, et viimati tähistati teatripäeva siin majas kümmekond aastat tagas ja miks ei võiks olla see põhjus,  et siin nüüd uuesti kokku saada?“ küsib ta.

„Oma eeskava ehk siis oma etteasted oleme kärpinud võimalikult lühikeseks, et mitte varjutada auhinnasaajaid, kes on siiski tänase päeva kõige tähtsamad tegelased. Et tõsta nemad fookusesse, sest see on Eesti teatri pidupäev ja eelkõige nende hetk,“ räägib ta, mis pidulikul galal oodata on.

Väli sõnul ootab Rakvere rahvas endale külla ligikaudu kaheksasada inimest. „Eks mõni ei jõuagi kohale ja teine teeb jällegi üllatusvisiidi, aga ootame jah kaheksasaja inimese ümber.“ Veel lisab Väli, et on väga uhke selle üle, et muusikalise poole osas hoolitseb täna õhtul Rakveres Trad.Attack!. „Tore, et nad võtsid meie pakkumise vastu, sest Viljandi inimestena voolab ka nende soontes teatraalsust.“

Kas rahvale süüa ja juua ka antakse? „Midagi ikka anname. See käib traditsiooniliselt selle päeva juurde," kinnitab Väli. Aga kas selle eest tuleb rahval ka maksta? „Kõik sõltub inimesest endast. On midagi, mida anname meie ja kui inimesel on veel erisoove, saab ta kõike juurde lunastada,“ selgitab ta.

Mehe sõnul kestab pidu kella kaheni. Traditsioonid on näidanud, et kui tuldud on teistest linnadest, hakatakse juba varem bussidega tagasi liikuma. „Kes võtab pidutsemist tõsisemalt, siis ametlik peo lõpp on kell kaks. Aga kui on veel inimesi, kes tahavad maailma asju paika panna, leiavad loomingulise ühise keele, tahavad seda arutada, siis meie kohvik on ju avatud,“ naerab ta.

Peo alguseni jääb veel paar tundi ja Väli läheb oma kabinetti ülikonda selga panema.