SÜÜTU VÕI SÜÜDI? Naeratav Jussie Smollett tänas teisipäeval Chicago kohtumaja ees perekonnaliikmeid, sõpru ja kõiki, kes teda toetasid ja tema eest palvetasid. Rünnaku kohta näitleja midagi ei lisanud. Ta on kinnitanud, et ei tundnud mehi, kes talle öisel tänaval kallale tungisid.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
27. märts 2019, 16:24

OOTAMATU PÖÖRE: teletäht vabanes kõigist süüdistustest

Chicago prokuratuur astus teisipäeval ootamatu sammu, loobudes kõigist 16 süüdistusest telenäitleja Jussie Smolletti vastu, keda süüdistati rassistliku ja homofoobse kallaletungi lavastamises ning politseile valeinfo edastamises. Chicago linnapea ja politseiülem raevutsevad. Ka juhtprokurör tunnistas hiljem: „Ma ei usu, et Smollett on süütu.“

Telesarja „Empire“ näitleja (36) teatas jaanuaris, et teda ründas öisel Chicago tänaval kaks maskiga meest, kes karjusid rassistlikke ja homofoobseid kommentaare, peksid teda ja valasid talle kloori kaela. Õige pea tärkas Chicago võimudes kahtlus, et avalikult homoseksuaalne Smollett tellis ise kallaletungi kahelt tuttavalt nigeerlaselt. Seda kinnitasid ka Ola ja Abel Osundairo ise, kelle sõnul maksis Jussie neile rünnaku eest 3500 dollarit. Veebruaris esitati talle süüdistus rünnaku lavastamises ja valeinfo andmises võimudele. Rünnaku eesmärk olnud palgatõusu väljameelitamine „Empire“ produtsentidelt. Näitleja eitas süüdistusi kategooriliselt.

Cooki maakonna prokuratuur ei seletanud  teisipäevases ametlikus avalduses, miks kõigist 16 süüdistusest loobuda otsustati, vahendab CNN. Avalduse teatel vaadati kõik juhtumiga seotud faktid ja asjaolud uuesti üle. Arvesse võeti ka Smolletti vabatahtlikutööd ning tema nõusolekut loovutada kohtu alt vabanemisel 10 000 dollari suurune kautsjon Chicago linnale. Juhtprokurör Joseph Magats ütles, et prokuratuuri otsus võib küll üldsuses küsimusi tekitada, kuid samasuguse otsusega lõppevat tuhanded juhtumid. Smollett kuulutas teisipäeval reporteritele, et on algusest peale „igal viimasel kui tasandil aus ja järjepidev olnud“.

Vabastati süüdistustest, kuid mitte süüst

Ent pärast seda, kuid Chicago linnapea ja politseiülem olid prokuratuuri otsust karmilt kritiseerinud, tunnistas juhtprokurör Magats telekanalile CBS: „Ma ei usu, et Smollett on süütu.“ Ta ütles New York Timesi reporterile, et prokuratuur peab esmatähtsaks siiski vägivaldsete kuritegudega tegelemist ning Smolletti juhtum nende alla ei kuulu. Chicago meer Rahm Emanuel kõmistas aga pressikonverentsil: prokuratuuri otsus tõestab, et võimukatele ja mõjukatele on ühed seadused ja ülejäänutele teised. „Pole kahtlust, et tegu on õigluse mahavaikimisega.“ Linnapead šokeerib, et Smollett kuulutab endiselt oma süütust ja kritiseerib Chicago politseid. „Kas selles mehes pole sündsuseraasugi?!“ Emanuel toonitas: Smolletti süüd polnud tuvastanud mitte üksnes Chicago politsei, vaid selles oli veendunud ka vandekohus. Linnapea lisas: 10 000 dollarit, mis näitleja Chicagole loovutab, on tühine summa võrreldes Smolletti juhtumi uurimiskuludega.

Briti lehe Daily Mail andmeil pääses Smollett kohtuasjast väga hõlpsasti. Näitleja tegi laupäevast esmaspäevani Chicago kodanikuõigusteorganisatsioonis kokku 16 tundi ühiskasulikku tööd – näiteks töötas raamatukauplustes, pani pabereid ümbrikusse ja jagas noortele filmihuvilistele professionaalseid nõuandeid.

Kuid ajakiri People toonitab: prokuratuur loobus küll süüdistustest, kuid Smollettit pole keegi süüst vabastanud. Los Angelese advokaat Alaleh Kamran avaldas ajakirjale arvamust, et prokurör ei suutnud ilmselt näitleja süüd tunnistada ning otsustas taganeda, vältimaks oma margi hilisemat täistegemist. Kamran usub, et nii laia kõlapinnaga juhtum ei jää sinnapaika. Küllap esitatakse Smolletti vastu tsiviilhagid, usub ta. Samuti uurib Smolletti juhtumit ka föderaalne juurdlusbüroo: FBI võttis luubi alla ähvarduskirja, mis saabus sarja võtteplatsile Smolletti aadressil ning mille autor on väidetavalt näitleja ise.