Evelin IlvesFoto: Kalev Lilleorg
Tele
26. märts 2019, 21:48

Evelin Ilves pakkus end rohelistele: ma pole peibutuspart. Kolm aastat olen munakest munenud (9)

Kanal 2 saatele „Radar” antud intervjuus sõnas Evelin Ilves, et pakkus ennast rohelistele ise, ning kinnitas, et soovib tegeleda endale kõige hingelähedasemate teemadega. „Ma pole end kunagi pidanud peibutuspardiks,” sõnas endine esileedi.

„Kolm aastat olen munakest munenud. Kõige keerulisem oli, kas teha otsus südame või mõistuse järgi, kas olla pragmaatiline või minna poliitikasse oma missiooni järgides,” kirjeldas Evelin Ilves enda otsust poliitikasse minna. „Ei teinud otsust, mis oleks nii-öelda kasulik diil, vaid valisin selle, mida päriselt tahan ajada.” Ta lisas, et ei olnud varem poliitikasse suundumiseks valmis ning usub, et kui inimene tahab ükskõik millisel alal midagi teha, pole kunagi hilja.

Naise sõnul on ta viimastel aastatel poliitikasse minemise võimalikkust arutanud nii tuttavate kui ka professionaalsete poliitikaanalüütikutega. „Kolmest suust on öeldud, et kui tahan midagi ära teha, peaksin valima Keskerakonna. Teisalt on öeldud, et kui tahan midagi pikemalt teha, peaksin valima midagi väiksemat ja aitama seda üles ehitada,” sõnas Ilves ning lisas, et rohelistega liitumine on väga temalik samm. „Pole garantiid, et kuhugi jõuan. Kui tahaksin jõuda, oleks valinud midagi muud, aga tahan päriselt midagi tagasi anda.”

Evelin sõnas, et usub poliitikasse, mis on visioonipõhine. „Võib olla olen sinisilmne, aga mul on rohelised silmad,” vastas endine esileedi Eeva Esse küsimusele, ega ta ole liialt naiivne.

Ilvese sõnul käis ta viimase aasta jooksul läbi kõikide erakondade programmid ning enim kõnetasid teda Erakond Eestimaa Rohelised, Elurikkuse Erakond ja Eesti 200. „Rohelised on Eestis pisikesed ning nende hääl on nõrk ja noor, kuid Euroopas on nad ekstreemsete parteide kõrval kõige kiiremini kasvav jõud. Euroopa Parlamendis on nad väga suur jõud. Arvan, et rohelistel on väga palju potentsiaali. Arvan, et mida nad ajavad, on meie kõigi jaoks tähtis.

Mulle meeldib roheliste juures see, et nad ei asu vasak-parem skaalal kuskil kindlas kohas. Sotsiaalgarantiisid ja inimõigusi peavad nad oluliseks, selles osas on nad vasakul. Samas ettevõtluses on nad väga innovatsioonimeelsed. Ma hindan samu asju,” kirjeldas Ilves enda poliitilisi vaateid.

Naise sõnul hakkab ta rääkima nendel teemadel, mis on tal selged. „Kohalik ja puhas toit ning lisaained. Nendega tegeleb ka Euroopa Parlament iga päev. Toidu raiskamine ja tootmine, kemikaalid – need teemad on pidevalt üleval.”

Praegu esindab Eestit Euroopa Parlamendi roheliste fraktsioonis Indrek Tarand, kes kandideeris Brüsselisse üksikkandidaadina. Ilvese sõnul pole ta roheliste asja ajanud. „Parlament tegeleb väga paljudega asjadega ja kui sul on suur palett teemasid ees, on oluline keskenduda olulistele asjadele. Olen aru saanud, et see on koht, kus on võimalik palju tööd teha, aga samas ka mitte midagi ära teha,” rääkis Evelin.

"Ma ei muutu kellekski teiseks"

Naise arvates on tal eestlaste silmis kuvand kui hoidvast ja emalikust tüübist. „Minu olek on selline, et tahan kaitsta ja sülle võtta. Eesti keskkonna ja looduse mõttes on mul väga kaitsev soov. Mul on tunne, et teeme sellele haiget ja nii ka endale.

Ma ei muutu kellekski teiseks. Olen igasugustes rollides jäänud iseendaks ja ausaks terve elu. Olen seda ka edaspidi,” kinnitas Ilves, et jääb ka poliitikasse minnes truuks iseendale. "Ma pole ennast kunagi pidanud peibutuspardiks."

Ilves kinnitas, et hoiab praegustel poliitilistel seisudel silma peal, ning toonitas, et kui tema eksabikaasa Toomas-Hendrik Ilves oli Euroopa Parlamendi liige, sai sellele iga päev kaasa elada ja kõrvalt vaadata.

Evelin Ilves aga ei teadnud, kes või mis rahvusest on praegune Euroopa Parlamendi president. „Mingi hetk teadsin küll, aga praegu kohe ei tulista. Mul on nimedega probleeme,” vastas Ilves. Õige vastus oleks olnud itaallane Antonio Tajani.

Toomas-Hendrik Ilvese praegune abikaas Ieva Ilves kandideerib tänavu samuti Euroopa Parlamenti, kuid seda Lätis. Evelin Ilves kinnitab, et pole enda kanditatuuri eksabikaasaga arutanud ning endine Eesti president pole talle ka nõu andnud. Kas Toomas-Hendrik teab, et Evelinil on selline ambitsioon?

„Ma arvan, et küllap ta teab. Ma pole seda teemat temaga arutanud. Neli aastat olen üsna madalat profiili hoidnud ja vaikselt oma asju teinud, elu rohujuuretasandilt üles ehitanud. Praegu tunnen, et olen sinnani kasvanud, et võin oma koopast välja astuda.

Ma tean, et mul on kaks kätt, millega oskan teatavaid asju teha, ja mul on pea otsas. Võin alati midagi muud teha, juhul kui leian, et poliitika ei ole ikka minu tee,” sõnas Ilves.